Google reklamlarında Bankalar Arası Kart Merkezi BKM´nin adwords reklamını görüp tıkladım. Sitelerinin adı Kart Bilinci. (kartbilinci.com) Yani biz cahil halka kredi kartlarını bilinçli kullanmayı öğretmeyi amaçlayan bir siteleri var.
Bakalım bizler neden kredi kartı için her yıl kart ücreti ödüyor muşuz diye merak edip tıkladım.
Maddeler halinda şunlar şunlar için kart ücreti ödüyormuşuz.
Gayrinakdi kredi tahsis maliyeti
Başvuru giriş operasyonel maliyetleri
Çipli plastik kart maliyeti
Kart basım ve gönderim maliyeti
Hesap özeti basım ve gönderim maliyeti
Kart sahiplerine sunulan ek hizmet maliyetleri (bu neyse???)
Dolandırıcılık risklerine karşı yapılan sigorta maliyetleri
Kredi kartı sistem yazılım ve donanım maliyeti
Uluslararası kart kuruluşlarına ödenen lisans, provizyon ve takas hizmet maliyetleri
Müşterilere hizmet verecek olan çağrı merkezi personelleri vb maliyetleri
Basılı mazleme reklam ve tanıtım maliyetleri
(Geriye de birşey kalmadı zaten tüm maliyetleri kart sahiplerine bir güzel geçirdiler.)
Bankalar kredi kartı sahiplerine verdikleri bu hizmetler dolayısıyla bu maliyetleri Kredi Kartı Üyelik Aidatı adı altında müşteriden almaktalarmış ve bu da haklı gösterilmeye çalışılıyor.
Bana göre ise bu tamamen saçma ve gülünç bir iddiadır.
Bir kere bankalar babalarının hayrına kimseye kredi kartı vermiyorlar. Haydi sen bu kartı al da 1 ay boyunca harcama yap ama hesap kesim tarihinde de ödemeni düzgünce yap tamam mı. Tamam. Ben kart ile harcama yapayım ve satıcılara hemen nakit vereceğim para cebimde dursun da bir ay sonra bankaya ödeyeyim. Bunun bankaya bir faydası var mı? Yok gibi duruyor değil mi ama işin aslı öyle değil. Sizin kredi kartı ile yaptığınız her harcama için o banka o satıcılardan komisyon alıyor. Peşin alışverişlerde ve taksitli alışverişlerde her ay için ciro üzerinden %1,50 ayrıca %1 işlem bedeli ve %1 de size verilen bonus puanlar. Yani siz peşin fiyatına 10 ay taksitle mal aldınız, sizin için iyi ama o satıcı firma bu 10 ay taksit için cirosu üzerinde %10 ile %15 arası bankaya komisyon ödüyor. Ayrıca işlem bedelleri ve sizin kazandığınız puanların hepsi satıcıdan çıkıyor.
Satıcı firmalar isterse kredi kartı kabul etmesin. Satış yapabilir mi? Neredeyse imkansız. Rekabet edemez batar gider.
Yani sanmayın ki bankalar babasının hayrına size kredi kartı veriyor. Kredi kartı ne kadar çok yaygınlaşırsa o kadar çok kartlı alışveriş olacak ve onlar da satıcılardan o kadar çok komisyon alacaklar.
Ayrıca ikinci en büyük gelirleri de sizin vaktinde ödemediğiniz veya ödeyemediğiniz harcamalarınız. Eğer kredi kartı hesap kesim ve ödeme tarihinde para ödemediniz veya eksik ödediyseniz ödemediğiniz kısım için ödeyeceğiniz faiz bankalar için baldan tatlı. Hiçbir yerde olmayan faizi yediniz gitti. Buradan da süper bir gelirleri oluyor.
Neden memkelette kriz olsa da bankalar süper kar ediyor sanıyorsunuz. Bu kredi kartı denen olay bankalar için süper bir kar ve kazanç kapısıyken bu kartların tüm maliyetlerini de kart sahiplerinden almaları kabul edilebilir birşey değildir.
Şimdi BKM nin sitesindeki şu komik Kart Ücreti meselesini onların mantığıyla bizim sektöre uyarlıyalım.
Biz E-Ticaret sitesi işletiyoruz. Ofis ve depo kiramız var, size mail veya telefonla destek olacak personellerimiz var, sitemizin tanıtımı için yaptığımız reklam giderlerimiz var, siparişlerin gönderilmesi için depo - faturalama gibi işlerin operasyon maliyetleri ve personel maliyetleri var. Biz doğal olarak ne kadar fazla satış yaparsak bu satışların gelirinden bu maliyetlerimizi karşılıyoruz ve kalanı da kar oluyor. Yani bu maliyetleri satışlarımızdan karşılamak durumundayız. Halbuki BKM´nin mantığı ile gidersek şu şekilde olması gerekir.
Siz sitemizden o yıl bir iki defa alışveriş yapmış olun. Biz size günün birinde yılda bir defa olmak üzere bir fatura gönderiyoruz ve diyoruz ki 40 TL ödemeniz lazım. Neden? Çünkü biz baktık ki bu sene şu kadar kira, şu kadar personel, şu kadar operasyon, şu kdar da reklam maliyeti yapmışız. Yapmışız ki size bu hizmeti verebilmişiz. Şimdi pamuk eller cebe. Bu sene bizden alışveriş yapan tüm müşterilerimize bu maliyetleri böldük ve herkese 40 TL düştü. Bunu bize ödeyeceksiniz.
İşte bu ne kadar saçma ise BKM nin Kart Ücretini haklı göstermek için öne sürdükleri de o kadar saçmadır.
Kardeşim siz millete o kartları dağıtıyorsanız o kartlarla yapılan her alışverişten de üye işyerlerinizden komisyon alıyorsunuz ve ayrıca vaktinde ödemeyen kart sahiplerine de astronomik faizler işleterek süper kazanç sağlıyorsunuz. Sizin o kart için yaptığınız reklam maliyetiymiş, personel maliyetiymiş, operasyon maliyetiymiş bize ne. Tabi ki kazanç elde ediyorsan bu maliyetlerin de olacak. Bu maliyetleri de kart sahiplerine paylaştırın siz hiçbir masrafa girmeden para kazanın. Saçmalamayın lütfen.
Kusura bakmayın da sizin bu sitenizde yazdıklarınız beni hiç ikna edemedi. Neden kart ücreti ödüyorsunuz? Okuyorum ve haaa demek bu nedenle ödüyormuşuz adamlar haklı demiyorum. Ve kart ücreti falan da ödemiyorum.
Belli ki adamın biri oturmuş ve demiş ki yahu bizim millet koyundur, parası yok ama kredi kartı da can simidi, bundan vazgeçmez. Kart ona taksit sağlıyor, yeri geliyor karttan harcayıp borç ödüyor, bu kart işini senede 30-40 TL için bırakmazlar. Öyleyse kart bedeli diye birşey icad edelim, 1 milyon kart sahibimiz olsa her sene 1 milyon tane 40 TL gelir demiş. Ve ortaya bu kart ücretleri çıkmış.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image): Pixabay on Pexels
E-ticaret 29.03.2012 27154
İadeler, özellikle küçük e-ticaret teşebbüsleri için büyük riskler taşıyor. Yasal mevzuat tamamen tükeciyi yanlısı ve satıcıyı tüketicinin insafına terkeden bir yapıda hazırlanmış. Gelin hep birlikte, e-ticarette iade sorununa göz atalım.
E-ticaret 20.01.2012 159028
E-ticaret sektöründe iş yapan veya yapmak isteyenler için, sektöründe 10 yılı geride bırakmış ve sitelerini kendi emeğiyle sıfırdan kurmuş bir kişi olarak tecrübelerimi bu yazıyla aktarmak istedim.
E-ticaret 10:08:2022 1258
Büyük sermaye gruplarının kurdukları online pazar yerleri satıcıları sömürmektedir. E-ticaret piyasası tamamen tekelleşmeye yönelmiştir ve büyük sermayenin kontrolüne geçmiştir. E-ticaret piyasasında cirolar her sene arttığı halde kapanan e-ticaret sitesi sayısındaki yüksek artış bu sektördeki tekelleşmeyi göstermektedir. Buna fren ve karşı ağırlık ancak küçük e-ticaret girişimcilerinin bir araya gelmesi ve kurumsal bir yapı altında birleşmesiyle mümkündür. Türkiye´deki küçük ve orta ölçekli e-ticaret girişimlerini desteklemek amacıyla büyük sermayenin güdümünde olmayan özgür ve etkin bir e-ticaret girişimcileri derneği kurulmalıdır. Bu olmadığı taktirde küçük ve orta ölçekli e-ticaret girişimcilerinin büyük sermaye sahiplerinin sahibi oldukları platformlar karşısında gücü olmayacak ve piyasa tamamen büyük sermaye gruplarının belirlediği kurallara göre ve onların çıkarına işleyecektir. İşte buna son verme zamanı gelmiştir.