Bu aya damgasını vuran ve bu aydan öğrenmemiz gereken ilk şey şuydu. Piyasalar belirsizliği sevmiyor. Geçen ay ABD´de enflasyon 8.3 beklenirken 8.6 gelmişti ve bu veri bile piyasaları darmadağın etmeye yetmişti. Piyasalar FED faiz artışını da 0.50 puan bekliyordu ancak FED toplantısı öncesinde (bazı görüşlere göre bu bilgi sızdırıldı) 0.75´i fiyatlamaya başladı. Hem de ne fiyatlama. Adeta züccaciye dükkanına giren fil misali her şeyi kırdı döktü. Tüm piyasalar kızıla boyandı. ABD doları karşısında düşmeyen hiçbir şey kalmadı. Peki temmuzda ne oldu? Ayın ilk cuması tarım dışı istihdam verisi geldi ve bu veri beklenenden oldukça yüksekti. Beklenen 268K idi ama veri 372K olarak geldi. Bu veri ABD piyasalarının canlı olduğunu gösteriyordu ve bu da FED´in faiz artırımı konusunda elini güçlendirecekti. Daha sonra 13 Temmuzda enflasyon verisi geldi. Tam 9.1 ile son 40 yılın zirvesiydi ve rekor tazeledi ama piyasalar aldırmadı bile. Hatta o günden itibaren piyasalar yükselmeye başladı. 27 Temmuzda ise FED´in faiz kararı geldi ve beklendiği gibi 0.75 faiz artırdı. Geçen ay 0.75 faiz artırımının söylentisi bile piyasaları çökertmeye yetmişti ancak bu ay 0.75 artırım neredeyse indirim gibi algılandı. Piyasaların bir toplanıp halay çekmediği kaldı. Yahu geçen ay 0.75 olacak diye her şeyi kırıp dökmüştünüz, bu ay 0.75 kesindi, hem de önceki 3 faiz artırımının üzerine gelen bir +0.75. Ne oldu da bu kadar mutlu oldunuz? Olan şuydu; Tekrar edelim bakın burası çok önemli, piyasalar belirsizliği sevmiyor. Beklenti gerçekleşsin de varsın kötü olsun.
- "Karıcım biz arkadaşlarla Las Vegas´a eğlenmeye gideceğiz."
- "Tamam hayatım iyi eğlenceler."
- "Ama biliyorsun Vegas´ta olan Vegas´ta kalır."
- "Olsun canım, ben zaten neler yapacağınızı biliyorum. Ben bileyim de ne halt edersen et."
İşte piyasaların ruhu böyle. Önceden haber verdiysen aldatmış sayılmazsın.
Küresel Piyasalarda Parayı Yönetenler Neye Karar Verirse O Oluyor.
Para´nın baronları istedikleri gibi yönlendiriyorlar, manipüle ediyorlar. Daha bir ay önce enflasyon 8.60 gelmiş ve faiz artırımının 0.75 söylentisi bile ortalığı yangın yerine çevirmeye yetmişti. Bu ay enflasyon 9.1 geldi ve faiz artırımının en az 0.75 olacağı ise kesindi. Piyasalar ise adeta ralliye başladı. Sizce mantıklı mı?
Küresel piyasalarda parayı yönetenler neye karar verirse o oluyor görüşümü destekleyen ikinci dayanak da şu. Bakın piyasaya bir veri geldiğinde hemen dakikalar sonra değil de bir iki gün sonra asıl tepkisini veriyor. Tarım dışı istihdam olsun, enflasyon verisi olsun veya faiz kararı fark etmez. Bir veri geldiğinde veya bir karar açıklandığında artı olan borsalar bir de bakmışsınız ki sonraki gün eksi oluyor. Bunun sebebi küresel piyasalarda parayı yönetenlerin toplanıp, bu veriyi ve açıklama metinlerini önlerine koyup, uzmanlarıyla satır satır inceleyip yorumlaması ve ona göre pozisyon almalarından kaynaklanıyor. Onların bundan ne algıladığı önemli. Senin benim ne anladığımız değil. Haa bu arada şunu da söylemek lazım ki aynı şeyi anlamışsak biz daha hızlı aksiyon alabildiğimiz için daha şanslıyız. Çünkü piyasa henüz yükselmeden alabilir veya piyasa henüz düşmeden satabiliriz. Fakat terse düştüysek ve onlar bunu bizden farklı anladılarsa vay halimize.
ABD Ekonomisi Temmuz Ayında Teknik Olarak Resesyon´a Girdi Fakat Piyasalar Yükseldi.
ABD ekonomisi 2022´nin ilk çeyreğinde negatif büyümüştü. Büyüme eksi 1.6 olmuştu. İki çeyrek üst üste eksi büyüme ise resesyon demekti. (Türkçesi ekonomik durgunluk) 14 Temmuz´dan itibaren önce ABD Bankacılık sektöründen sonra da diğer sektörlerden ikinci çeyrek bilançoları gelmeye başladı. Yıllık bazda yüzde 0,9 gerileyerek üst üste iki çeyrek boyunca daralma gösterdi. Böylece temmuz ayında ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girdi. Durgunluk ekonomi açısından kötü bir şey değil mi? Değilmiş ki bakın ne oldu. Resesyon yani ekonomik durgunluk piyasalardaki fiyat artışlarının önünü kesecek, böylece enflasyon verileri gerileyecek, bundan sonra FED´in enflasyonu düşürmek için daha yüksek faiz artırmasına gerek kalmayacaktı. Bundan sonra FED vites düşürecek beklentisi piyasalarda risk iştahını artırdı ve hem kripto para borsalarında hem de Nasdaq ve S&P´de yükselmeye neden oldu. Altın - gümüş gibi değerli metaller başta olmak üzere tüm emtialar da dolar karşısında yükselmeye başladı.
Temmuz 2022´de Piyasalarda Başka Neler Oldu?
İş Dünyası 19.04.2012 14732
Microsoft Office programları içinde Excel ve Word´u kullanmayanınız yoktur. Office set içinde gelen ve daha önce hiç ilgimi çekmeyen OneNote programı ise iş yerinde hayatımı değiştirdi diyebilirim. Daha sonra bunu kime önerdiysem adeta onsuz yapamaz oldu. Gelin hep birlikte, bu programın hayatımızı ne kadar kolaylaştıracağını görelim.
Seyahat 12.05.2021 1879
En güzel resimleriyle Emirgan Korusu tanıtım yazısı. Emirgan Korusu'nda neler var? Emirgan Lale Bahçeleri, Emirgan Köşkleri, Şelaleli Havuz, Emirgan'da fotoğraf çekimi yapılabilecek yerler neresi bu yazımızda.
İş Dünyası 15.03.2020 2131
Ne bereketli Corona´ymış arkadaş. Youtuber´lar ihya oldu, gazeteler rekor kırdı, medikalciler köşe oldu, marketler boşaldı, otobüs firmaları fulledi. Nur topu gibi yeni Corona zenginlerimiz oldu. Yakında lüks arabaların arkasında "Corona´m Sağolsun" yazılarını görmeye hazır olun. Koş vatandaş. koronavirüsle ilgili en doğru yazı burada...