Keşke Matrix filmindeki gibi, kafamıza bir chip takıp bilgileri yükleyerek her şeyi öğreniverseydik. Bu şimdilik mümkün değil ama daha kolay öğrenmeyi öğrenmek mümkün.
- Öğrenmek için önce motivasyon gerekiyor.
- İnsan öğrendiklerinden para kazanacaksa çok hızlı öğreniyor.
- Öğreneceklerinize özel bir merakınız varsa veya hobinizse daha kolay öğreniyorsunuz.
- Öğrendiklerinizi hemen kullanacaksanız daha çabuk öğreniyorsunuz.
- Uykudan kalkar kalkmaz, sabahın erken ve sessiz saatlerinde daha iyi öğreniliyor.
- Öğrenme ortamında dikkati dağıtacak ve konsantrasyonu bozacak hareket, görüntü ve ses olmaması gerekiyor.
- Sınav geçmek için birşey öğrenilmiyor, sadece ön belleğe alınıp sonra unutuluyor.
- Yazarak ve uygulayarak daha kolay öğreniliyor.
- Öğrenilenler uygulanırsa kalıcı oluyor, yoksa unutuluyor.
Öğrenmek İçin Motivasyon Şart
Bu sıralar PHP ve MySQL öğreniyorum.
Her sabah 5:30 da kalkıyor ve laptopumu açıp kitapların başına geçiyordum. Başladıktan kısa bir süre sonra inanılmaz bir hızla ilerlediğimi farkettim. Çünkü PHP ve MySQL öğrenmek için süper motive olmuş durumdayım.
Pek çok kişi onlar da ne? ne işe yarar? diyecektir. PHP bir kodlama dili ve MySQL de veri tabanı. Benim işim E-Ticaret ve bunları öğrendiğimde kimseye bağlı olmadan sitelerimizde istediğim değişikliği yapabileceğim.
Yani bunlar işimle ilgili ve tamamen duygusal :) İnsanın öğrendikleri kazanca dönüşecekse nasıl hızlı öğreniyor sormayın.
Geçtiğimiz ay bu bilgilerimi kullanarak www.evimizde.com u açtık. Eşimle birlikte. Baş editörü o. Sitede çok geniş bir Mutfak ve Yemek tarifleri bölümü olacak.
Eşim şu günlerde evde bir ziyafet rüzgarı estiriyor. Büyük özenle yemekler yapıyor, yerli - yabancı pek çok yemek kitabı karıştırıyor ve ortaya hem görsel olarak hem enfes tadda lezzetler çıkıyor.
Bir ay içinde belki de bu yaşına kadar öğrendiğinden daha çok yemek öğrendi. Neden mi? Tabi ki motivasyon. Çünkü öğrendiği yeni yemek tarifleri şimdi çok işine yarıyor.
Hatta fotoğrafçılık bilgisini de ilerletiyor. Çünkü yemeklerin çok güzel resimlerini çekmesi gerekiyor.
Oğlumuz henüz anne karnındayken, eşim ay ve ay, bir bebeğin anne kardındaki gelişimiyle ilgili uzman olmuştu. Neden? Annelik motivasyonu. Bebek bekleyen bir anneden daha fazla, bir bebeğin anne karnındaki gelişimini öğrenmeye kim can atabilir ki?
20 yıl kadar önce vücut geliştirme sporuna başlamıştım. Ara ara bıraktığım dönemlerde bile bu spor büyük hobim oldu. Antrenman teknikleriyle ilgili, beslenme ve sporcu beslenmesiyle ilgili pek çok yayını takip ettim.
Bu sporda ilerlemiş ve şampiyon olmuş pek çok müşterim ve arkadaşım oldu. Onların bilgilerini birbirleriyle ve öğrendiklerimle karşılaştırdım. Ve tabi ki işletmekte olduğumuz Bodydrom.com adlı internet sitesi de var.
Bu spor konusunda bilgim bir hayli fazla. Neden? Çünkü bu benim hem işim, yani bundan para kazanıyorum, hem de hobim. İşte bu konuda daha çok öğrenmek için çok güzel bir öğrenme motivasyonu.
Sınavdan yüksek not almak veya sınavı geçmek için öğrenmek gerçek bir öğrenme değildir.
Bu bilgiler sadece sınava kadar ön bellekte saklanır sonra atılır. Peki öğrencilere tavsiyem sınav geçmek için değil de gerçekten öğrenmek için mi çalışmaları? Keşke öyle olsaydı.
Okullarda öyle çöp bilgilerle kafamızı dolduruyorlar ki bunların pek çoğunu şu yaşıma kadar kullanmadığımdan iyi ki sadece sınav için ön belleğe almışım diyorum.
Tamamen ezberci eğitim - öğretim sistemiyle, hayatta hiç bir işimize yaramayacak olan bir sürü veriyi kafamıza depolamaya çalışıyorlar.
Burada öğrencilere hak vermek gerek. Sınava kadar o bilgiyi tampon bellekte tut sonra geri dönüşüm kutusuna yolla :)) Hatta shitf-del yap. Kalıcı olarak gitsin. Harddiskte boşuna yer kaplamasın.
Sorun şu ki öğrencilerin sadece sınav için geçici bellekte tutup sonra shift-del yaptıkları bu bilgiler bir zaman sonra gerekebilir. İşte bunun için en azından sadece geri dönüşüm kutusunda tutmakta ve lazım olunca yerini bilip geri çağırmakta fayda var.
Öğrenmek İçin En Doğru Zaman, En Doğru Ortam
Programcılıkla uğraşanlar bilirler, bir noktayı unutsanız veya yanlış kullansanız programınız çalışmaz. Düşünmeniz gereken pek çok detay vardır. Bazen, ´her şey tamam işte, neden çalışmıyor bu meret´ diyerek kafayı yediğiniz olur. Aynı şey öğrencilerin de başına gelmiştir. O konuyu bir türlü anlamazsınız. Neden bir türlü kafanızın almadığına şaşarsınız.
Benim önerim bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ya kolaylıkla başedebileceğiniz başka bir konuya geçmeniz veya çalışmayı tamamen durdurmanızdır.
Sabahı bekleyin. Uykudan kalktıktan hemen sonra tekrar o konuya çalışın. Vücudunuz da beyniniz de dinlendi ve restart yapıldı. Ön belleğiniz boşaldı, gereksiz yer tutan şeyler silindi. Şimdi tekrar deneyin, kolayca öğrendiğinizi göreceksiniz.
Öğrenmek için en verimli zaman bu zamandır. Bizzat test edilip onaylanmıştır.
Öğrenmenin saati kadar öğrenmek için çalışma ortamı da önemlidir.
Öğrenmek için çalışma ortamında gereksiz hiçbir eşya olmamalıdır. Çalışan bir televizyon, oradan oraya dolaşan insanlar, çalan veya mesaj gönderilen telefonlar, kısaca dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu bozacak hiçbir şey olmamalıdır. Münkünse sadece bir çalışma masası, sandalye, kalem, kağıt, bilgisayar ve kitaplarınızdan başka hiç bir şeyin olmadığı bir odayı tercih edin. Bilgisayarınızda MSN vb programlar açık olmasın, cep telefonunuzu almayın veya kapatın. Tamamen öğreneceğiniz konuya konsantre olun.
40-50 dk sürekli çalışmadan sonra en az 10 dk ara verin. Bu arada az miktarda basit karbonhidrat (kana kolay karışan basit şekerler: şeker, çikolata, bal gibi) tüketin. Çünkü çalışan beyninizin yakıtı bunlardır. Böyle öğrenme kampına çekildiğiniz dönemlerde günde bir avuç ceviz yemenizi de tavsiye ederim.
Yazarak Çalışın
Sadece kitaptan okumakla öğrendim sanmayın. Öğrendiklerinizi aynı zamanda kitaba bakmadan kendiniz yazamıyorsanız pek te öğrenmiş sayılmazsınız. Öğrendiklerinizi yazarak çalışın. Kendi başınıza yazabiliyorsanız oldukça ilerleme kaydetmişsinizdir.
Öğrendiklerinizi Uygulayın
Öğrendiklerinizi hemen uygulayın ve bunu belli aralıklarla tekrarlayın ki öğrendiklerinizi unutmayasınız.
Öğrendiklerini uygulamak, gerçek dünyada işe yarar şekilde görmek öğrenilen bilgiyi pekiştirmenin en iyi yoludur.
Ben PHP ve MySQL öğrendiğimde hemen bunları kullanarak siteler yaptım. Sadece yazıda kalsa ve uygulanmasa öğrenilenler kalıcı olmayacaktır. Eskiden zaaatkarlar, sırf bilgileri veya yetenekleri körelmesin diye çok az ücretle veya bedavaya işler yaparlarmış.
Bilgi ve yetenek eğer kulanılmazsa kalıcı değildir.
Bir gitarist yıllarca gitar çalsın, iki hafta çalmasın hemen eksi yönde farkeder.
Bir programcı kod yazmaya birkaç ay ara versin, ne kadar unuttuğuna şaşıracaktır. Örnekleri çoğaltabiliriz.
Unutmamak için öğrendiklerimizi bir an önce gerçek hayatta kullanmaya bakalım.
Ne demiş atalarımız?
İşleyen demir pas tutmaz.
Sizin de öğrendiklerinizin pas tutmaması için bunlarla birşeyler işlemeye bakın.
Son bir tecrübe:
Allah ilmi isteyene, rızkı ise dilediğine verirmiş.
Bir şeyi öğrenmeye çalışıp öğrenemediğinizde şu duayı, hissederek ve gönülden yapın işe yaradığını göreceksiniz:
- Allah´ım, sen isteyene ilim verensin. Benim bu konuyu öğrenmeme yardım et. Kuşkusuz sen herşeyi hakkıyla işiten, hakkıyla bilensin. Amin.
Bu yazımı üniversite için hazırlanan kızlarıma ve tüm öğrencilere yazdım. Umarım faydalı olur.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image): Andrea Piacquadio on Pexels
İş Dünyası 04.06.2018 20144
Tam da bir önceki yazımda kibirinden yanına yaklaşılmayan plaza çocuklarına serzenişte bulunmuşken LinkedIn'de gördüğüm bu paylaşım cuk oturdu. Öyle sevdim, öyle sevdim ki bu şiiri tekrar tekrar dinledim.
İş Dünyası 08.05.2012 5131
İnsanların cep telefonundan arayıp ta bir teklifte bulunmanın etkili bir pazarlama yöntemi olduğunu hangi şaşkın düşündü bilmiyorum ama ben günde 20 kere çalan telefonumdan tanımadığım bir firmanın call-center´ındaki bayanlar tarafından aranmaktan bıktım. Ya siz?
E-ticaret 21.02.2012 14939
Private Shopping. Türkçede Özel Alışveriş olarak adlandırabileceğimiz bu model Türkiye için çok uygun. Çünkü bizde birinci unsur fiyattır. Marka giyinmeyi ve marka kullanmayı da severiz. Öyleyse markada indirim vermek iş yapar. Ancak, sistemin eksi yönleri de var.