Mesafeli satışlarda cayma hakkını 14 güne çıkartan, yeni Tüketici yasa tasarısına karşı eleştirilerimi gerekçeleri ve örnekleri ile birlikte belirtmiştim. Bu eleştiri, istek ve önerilerimi sadece blogta yazmakla yetinmedim. Yasa teklifini hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´na doğrudan, Sn. Bakan Hayati Yazıcı´ya hitaben de gönderdim.
Bakanlıktan mailime cevap geldi ve şöyle diyorlar.
21/09/2012 tarihli başvurunuzda Kanun Tasarısı taslağına ilişkin yapmış olduğunuz öneriler için teşekkür eder, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatta yapılacak değişikliklere ilişkin çalışmalarda söz konusu önerilerinizin değerlendirilmeye alınacağı hususunu bilgilerinize sunarız.
Bu cevaba öncelikle bir vatandaş olarak sevindim. Koskoca devlet, bir tek vatandaşının bile yasa henüz tasarım aşamasındayken makul istek ve önerileri olursa ciddiye alıyor ve görüşmelerde bunların da değerlendirileceğini belirtiyor.
Çıkacak olan bir kanuna bireysel olarak bile görüş bildirebiliyor ve etki edebiliyorsak, böyle bir ülkede yaşadığımıza memnun olmamız gerekir.
Masa başında oturup, kahvehane muhabbeti gibi ileri geri konuşarak habire eleştireceğimize, eleştirileri yapıcı bir ifade ile ve somut olarak belirtip, neyin-neden öyle olması gerektiğini açıklayarak yazılı şekilde verirsek devlet kurumları bunu değerlendirmeye alıyor.
Şimdi, bu yasa tasarısının görüşüldüğü çalışma gruplarında ve komisyonda bu görüş ve önerilerim bir değişim yapar mı onu bilemem.
Hakkımızda hayırlısı.
İlgili Yazılar
1. E-Ticaret´te Cayma Hakkının 14 Güne Çıkarılmasına Hayır
2. E-Ticaret Siteleri Tamamen Müşterinin İnsafına Bırakılıyor. Tepkimizi Gösterelim.
Her Telden 03.04.2020 2107
Çin'in Vuhan kentinde 2019'un Aralık ayında ortaya çıkan ve COVID-19 olarak adlandırılan koronavirüs (corona virüs) vaka sayısı 2 Nisan 2020'de tüm dünyada 1 milyon sınırını aştı. Bilim insanları salgının birkaç şekilde son bulabileceğini öngörüyor. Bunların neler olduklarına ve Türkiye'de nelere yol açabileceklerine bakalım.
Her Telden 07.08.2018 9419
Ayşe hanım 15 yıl önce kocasından boşanmış. Bir çocukları var. Yıllar sonra adam ölüyor. Adamın bankaya ödenmemiş borcu var. Borç çocuğa kalıyor. Çocuk da ölüyor. Borçtan dolayı, 15 yıl önce boşandığı Ayşe hanıma icra tebligatı geliyor.
Her Telden 20.06.2021 1552
Başkasının kimliği kullanılarak yapılan dolandırıcılık vakalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Sizin kimlik bilgileriniz kullanılarak adınıza firma kurulabilir ve yüzbinlerce liralık ceza ve vergi borcu ile karşılaşabilirsiniz. Üzerinize telefon hattı alınabilir. Eviniz veya arabanız satılabilir. Peki bunları önlemek için ne yapılmalı? Bu yazımda bu sorunu ve çözüm yollarını anlatmak istiyorum.