logo
E-ticaret   29.03.2012   27154

E-Ticarette İade Sorunu ve Getirdiği Riskler

Bu Yazıyı Paylaş:

E-ticaret yapıyorsanız veya bu konuya merakınız varsa iadeler konusunda mutlaka bilgi edinmelisiniz. İşte bu yazı, bu konuya parmak basıyor. Belkide hiç aklınıza gelmeyen yönleriyle konuyu kavramanıza ve riskleri görmenize yarıyor.

İadeler, özellikle küçük e-ticaret işletmeleri için büyük riskler taşıyor. Eğer tedarikçiniz sizden iade kabul etmiyorsa iadelerin finansmanını siz karşılarsınız. Ve bu sizi zorlayabilir.

Büyük siteler tedarikçilerle yaptıkları anlaşmalarda, iadelerin tedarikçiye ait olduğuyla ilgili maddeler koyduklarından ve alım güçleri yüksek olup tedarikçiye karşı da pazarlık güçleri yüksek olduğundan iade riskini tedarikçiye yükleyebiliyorlar. Onlar için iade sorun değildir. Ancak bu sefer de tedarikçi açısından risk başlıyor.

Küçük bir site işletiyorsunuz ve saat satıyorsunuz. Müşteriniz 3000 TL lik Tissot saati aldı ve iade etti. Tedarikçiniz ise sizden iade kabul etmiyor. O saati satabilmek için aynı o modeli alacak başka bir müşteri beklemek zorundasınız. O ay böyle 10 tane iade yeseniz 30.000 TL yapar.

İadesi, sizi altından kalkamayacağınız ölçüde zorlayacak ise, o kategoride veya o fiyatta mal satmamalısınız. Yeni bir ürün grubuna giriyorsanız, bunun iadesinin sizi nasıl etkileyeceğini de düşünün derim.

Özellikle pahalı saatler, pahalı cep telefonları, LED TV´ler, laptoplar, lüks koşu bantları gibi pahalı ancak fiyatı hızla düşen ürünlerde buna çok dikkat etmelisiniz. İade yerseniz, siz ona tekrar müşteri bulana kadar ürünün fiyatı, sizin alışınızın altına düşebilir.

İade Şartlarımız Geçerli mi?


İnternetten satış yapan e-ticaret sitelerinde iade ile ilgili şu şartları görürüz.

- Ürünün kullanılmamış olması
- Orijinal ambalajıyla birlikte geri gönderilmesi
- Ürüne ve orijinal ambalaja zarar gelmeyecek şekilde paketlenerek kargoya verilmesi
- Orijinal ambalaj üzerine adres etiketi, kargo etiketi, bant vb yapıştırılmaması
- Anlaşmalı kargo ile gönderilmesi.
- Satıcı hatasından veya ürünün ayıplı olmasından değil de cayma nedeniyle iade ediliyorsa kargo masraflarının müşteri tarafından ödenmesi.

Baktığımız zaman bir sorun yok gibi görünüyor değil mi? Yukarıdaki şartlar gayet makul.
Satıcı diyor ki "evet ürünü iade edebilirsin ve ben bunu kabul ederim, ama ürünüme zarar verme. Ürünümü orijinal ambalajı ile gönder. Kargoda zarar görmeyecek şekilde paketle. Benim anlaşmalı olduğum kargoya ver. Benden veya üründen kaynaklanan bir sorun yoksa, sadece caydığın için iade ediyorsan kargoyu da kendin öde."

Akla, vicdana ve hakkaniyete uygun olan da budur. Ama yukarıdakilerin hiç birinin Tüketici Mahkemesi karşısında bir geçerliliği olmadığını ve asıl işi hakkaniyeti sağlamak olan hukukun ve onu yürümekle mükellef olan mahkemelerin nasıl sadece tüketici yanlısı bir perspektiften bakarak satıcıyı mağdur ettiğinin örneklerini vereceğim size. Bu durumun e-ticaret satıcıları veya tedarikçileri açısından ne gibi riskler içerdiğini, yaşanmış örneklerle ve mahkeme kararlarıyla ortaya koyacağım.

Müşteriler Neden İade Yapar? Müşterinin İade Hakkı Korunmalı mı?


Tüketiciler internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde ürünü görmeden ve denemeden alıyorlar. Bir reel mağazada ürüne dokunabilir, ürünün ölçülerini yerinde görebilir, teşhirdeki üründe demo yaparak nasıl çalıştığını izleyebilir. Ancak bu imkanlar internetten alışverişte kısıtlıdır. Dikkat: Yoktur demiyorum, kısıtlıdır. Çünkü satıcı olarak siz ürünün ebatlarını yazabilirsiniz. Bir mağazada göremeyeceği kadar ürün özelliklerini detaylı anlatabilirsiniz. Diğer kullanıcıların yorumlarını ekleyerek, ürünle ilgili olumlu veya olumsuz görüşleri bildirerek karar vermesine yardımcı olabilirsiniz. Ve hatta ürünün videosunu ekleyerek, ürünün kullanımıyla ilgili kısa bir film izlettirebilirsiniz. Ayrıca, internet ortamı fiyat karşılaştırma ve ürün kıyaslama olarak bakıldığında reel mağazalardan daha çok imkan sunar tüketiciye. Bu yönleriyle de reel mağazalardan üstündür.

Ancak siz istediğiniz kadar bilgi verin, fiyat ve ürün kıyaslama imkanı sunun, videosunu oynatın, yine de tüketici o ürüne kendisi dokunup kendisi demo yapmadığı için "görmedim aldım, iade yapabilmeliyim" deme ve cayma hakkına sahip olmalıdır. Tüketicinin iade hakkı, korunması gereken bir değerdir. Sanırım bunda da bir sorun yok. Satıcılar olarak hiç birimizin, hayır tüketicinin iade hakkı olmasın diyeceğimizi sanmıyorum. Ancak bu iadeler hakkaniyete uygun olsun. Tüketici bu hakkını kullanırken satıcıyı da mağdur etmesin. Derdimiz bu. Ancak uygulamada, gerek Tüketici Hakem Heyetlerinin, gerekse Tüketici Mahkemelerinin verdiği kararlar böyle değil.

Tüketici neden iade yapar?
- Kararsızdır, önce alır, sonra aldığına ve ona para harcadığına pişman olur iade yapar.
- Satın aldıktan sonra, aynı ürünü başka yerde daha ucuza görür size iade eder ve oradan alır.
- Çevresindekiler onu etkiler. Neden onu almadın da bunu aldın veya neden şu firmadan almadın der, tüketici de onların tesirinde kalır ve iade eder.
- Ürün, internet sitesinde anlatılan özellikleri taşımıyordur. Tüketicinin o maldan beklediği faydayı azaltacak şekilde eksik veya yanlış bilgi vardır, bu nedenle iade eder.
- Ürün ayıplıdır, hasarlıdır, eksik parçası vardır. Bu nedenle iade eder.

Görüldüğü gibi, iadelerde satıcının eksik veya yanlış bilgi vermesi, ürünün ayıplı veya hasarlı olması gibi faktörler olduğu gibi, satıcı ve ürünle hiçbir ilgisi olmayan, tamamen tüketiciden kaynaklanan sebeplerle de iade de mümkündür. Dolayısıyla yasal mevzuatta, bu iki farklı durum için iki ayrı uygulama olmalıdır.

İadelerle İlgili İki Örnek Olay ve İki Mahkeme Kararı


Birinci örnek olay Real hipermarkette yaşanan bir olay. Müşteri bir malı iade etmek üzere mağazaya getiriyor. Ancak orijinal ambalajı yok. Orijinal ambalajı olmayan ürünü iade almıyorlar. Müşteri, tüketici mahkemesine başvuruyor ve kazanıyor. Mahkeme, orijinal ambalajın olmamasını, ürün iadesine engel olarak görmüyor. Tüketici haklı bulunuyor ve Real, ürünü geri almak ve bedelini tüketiciye ödemek zorunda kalıyor.

İkinci örnek olay bizim yaşadığımız.
Bir müşteri sitemizden ürün alıyor. Üründe satıcıdan kaynaklanan veya üründen kaynaklanan bir kusur yok. Müşteri o ürünü kullanmaktan vazgeçiyor ve cayma hakkını kullanarak iade etmek istiyor. Müşteriye diyoruz ki, "İadenizi kabul ediyoruz. Ürünü kargoya verilmek üzere paketleyin, biz kendi kargomuzla sizin adresinizden bunu aldıracağız. Eğer siz kargoya verecekseniz de lütfen şu kargoya verin. Çünkü bizim onla anlaşmamız var."

Müşteri ise inat eder gibi kendi seçtiği ve bizim anlaşmamız olmayan bir kargo ile iade ediyor ve bize 3 misli kargo ödettiriyor. Biz de bu kargo bedelini düşüyor ve kalan miktarı kendisine iade ediyoruz. Çünkü kendisine demişiz ki sen hazırla, biz adresinden aldıralım veya şu kargoya ver. Müşteri hayır diyor. Ben istediğim kargo ile gönderirim. Ve hatta ürünün içine bir yazı koymuş. İnatla yaptığı da belli. Diyor ki. "Senin kargo anlaşman beni bağlamaz. Kanun bana bu hakkı veriyor ve istediğim kargo ile gönderirim, kargoyu da sen ödersin" yazmış. Tabi biz de bütün iyi niyetimize rağmen böyle bir tavırla karşılaşınca sinirlendik. Ürünü iade edemezsin dememişiz, tamam iade et demişiz. İadesinin sebebi ne biziz ne de ürün. Tamamen keyfi bir iade olduğu halde kargoyu ödeyeceğimizi de belirtmişiz. Ama demişiz ki biz adresinizden aldıralım veya şu kargo ile gönder ki az kargo ödeyelim. Gördüğünüz gibi satıcı iyi niyetli. Ama tüketici değil. Tüketici diyor ki hayır ben istediğim kargo ile gönderirim sen de bunun parasını ödersin.

Biz bunu kabul etmiyoruz ve kargo parasını düşerek kalan miktarı banka hesabına yatırıyoruz.
Bunun üzerine müşteri Tüketici Hakem Heyetine gidiyor. Hakem heyeti tüketici lehine karar veriyor ve kalan bedeli de iade etmemiz istiyor. Biz kabul etmiyoruz ve hakem heyetinin kararına karşı tüketici mahkemesine dava açıyoruz. Bakırköy tüketici mahkemesi, yine tüketici lehine karar veriyor ve kalan bedeli de iade etmemiz istiyor. Sebebi de şu. Mesafeli sözleşmeleri düzenleyen yönetmelik diyor ki, "Cayma hakkının kullanılmasından doğan masraflar satıcı veya sağlayıcıya aittir." Dolayısıyla tüketiciye, satıcının kargo tercihine uyma zorunluluğu getirmiyor.

İadelerle İlgili Yasal Mevzuattaki Akıl ve Vicdan Dışılıklar


Bir şeyin yasal olması başka şey, hukuki olması başka şeydir.

Nazi Almanya´sında sırf Yahudi oldukları için insanların katledilmesi yasaldı, ama bunun hukuki olduğunu söyleyebilir miyiz? Bizim ülkemizde başbakan ve bakanlar asıldı. O mahkemeye göre bu yasaldı, ama hukukiydi diyebilir miyiz? Dolayısıyla yasa ile hukuku karıştırmamak gerekir. Bir ülkede, yasa koyma yetkisini eline geçiren üstün kuvvet, işine geldiği gibi yasa yapabilir ve mahkemeler de bunu uygulayabilir. Ama bu, ortadaki durumun haklı, hukuka uygun, akıl ve vicdana uygun olduğu anlamına gelmez.

Konumuz iadeler ve bununla ilgili iki kaynak var. Birincisi Tüketici Yasası, ikincisi Mesafeli Satışlar Yönetmeliği. Ben konuyu gereksiz yere uzatmamak için bunların maddelerini vermeyeceğim. İlgilenenler için şu linklerden görülebilir.

Tüketici Yasası için: http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/862.html

Mesafeli Satışlar Yönetmeliği için: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/03/20110306-4.htm

Ben burada yer alan maddelerin hangilerinin satıcılar için haksız olduğuna değineceğim.

Tüketici yasası ve mesafeli satışlar yönetmeliğinde yer alan maddelere göre.

- Tüketici, mesafeli satışlarda, aldığı malı 7 gün içinde, hiçbir mazeret göstermeksizin iade etme ve sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
- Eğer satıcı, ön bilgi vermemişse veya eksik vermişse bu iade süresi 3 aya çıkmaktadır.
- Ürünün mutat (yani usulüne uygun) kullanımından doğan değişme ve bozulmalardan tüketici sorumlu değildir.
- Cayma nedeniyle oluşacak masraflar satıcı veya sağlayıcıya aittir. Tüketici, malın kendisinden alımından, gerekli evrakların geri gönderiminden vb hiç bir masrafa sokulamaz.
- Tüketici sadece gazete, dergi gibi süreli yayınlar ve ek olarak ambalajının açılmış olması şartıyla, ses veya görüntü kayıtlarına, yazılım programlarına ve bilgisayar sarf malzemelerine ait ürünlerde bu cayma hakkını kullanamaz. (Diğer her tür ürün için bu hak geçerlidir.)

Yukarıdaki maddelerden çıkan somut sonuç şu:
- Bir tüketici sizin internet sitenizden mal aldıysa, normal şartlarda 7 gün içinde, eğer ön bilgilerin kendisine verilmediğini iddia ederse 3 ay içinde size malı iade edebilir.
- Sıkı durun. Ürünü kullanmış olsa dahi iade edebilir. Daha da ötesi, iade ettiği üründe bu kullanımdan doğan değişme ve bozulmalar olduysa bundan sorumlu olmaksızın iade edebilir.
- Ürünü istediği kargo firmasıyla (sizin anlaşmalı olduğunuz değil kendi istediği herhangi bir kargo ile) geri gönderebilir.
- Orijinal ambalajını saklamak zorunda değildir ve orijinal ambalajı olmadan da gönderebilir.
- Kitap, dergi, CD, Film, yazılım programı, bilgisayar oyunu veya sarf malzemesi haricinde herhangi bir ürünü kullanıp ta iade edebilir.

Bu yasa ve yönetmeliğin ne kadar dar bir bakış açısıyla, tamamen tüketici yanlısı ve satıcıları tüketicinin insafına terk eder bir şekilde hazırlandığını görüyor musunuz?

Ürünün mutat kullanımından doğan değişme ve bozulmalardan tüketici sorumlu değildi r maddesini bir an düşünmenizi öneririm.

Nedir mutat kullanım? Usulüne uygun kullanım demektir.
Bir ayakkabı nasıl usulüne uygun kullanılır? Ayağınıza giyer sokakta gezersiniz değil mi?
Peki iade süresi olan 7 gün boyunca ayağınıza giyip sokakta gezdiğiniz bir ayakkabıyı, ben bunu beğenmedim, cayıyorum deyip üstelik kargoyu da satıcıya ödeterek iade etmek ne kadar akla ve vicdana uygundur?

İç giyim sayan bir siteden külot alıp 7 gün sonra kullanılmış şekilde iade etmeye bir kısıtlama var mı? Mutat kullandım kardeşim. Külot nasıl usulüne uygun kullanılır ki. Kıçına giyer gezersin. Peki günlerce giydiğin bir donu iade edebilir misin? Yasa sorun yok diyor.

Biz sağlık reyonumuzda burun aparatı satıyoruz. Horlama önlesin diye burnun içine takılıyor. Mutat kullanımı öyle yani. Şimdi burnunun içine taktığı o ürünü müşteri iade etsin. Daha çarpıcı bir örnek vereyim mi? Prezervatif sizce nasıl mutat kullanılıyor?

Yasaya göre bunların hiçbirinin mutat kullanımı iadesine engel değil.

Neler engel? Sadece kitaplar, CD´ler, filmler falan. Neden? Çünkü adam 7 günde nasıl olsa filmi izler ve iade edebilir, 7 günde kitabı veya dergiyi okuyup bitirir ve iade etmeye kalkar. Buna karşı satıcıyı koruyor. Bakış açısı ne kadar dar bakar mısınız? Sadece bunlar aklına geliyor kanun koyucularımızın.

Hadi yukarıdaki örnekleri geçelim.

Yurt dışına tatile gideceksiniz diyelim. Video kamera lazım. Satın alın ve tatil dönüşü iade edin.
Firmanızın bayi toplantısı var ve projeksiyon cihazı lazım. Ne gerek var dünyanın parasını vermeye. Bir internet sitesinden alın ve işiniz bitince iade edin. Zaten 7 günü de geçecek değil ya toplantınız.

Bir yakınınızın düğünü mü var. Ailecek giysiler alın, kendinize pahalı bir saat, eşinize de takılar alın. O gece çok şık görünün ve millete havanızı atın. Ertesi günü iade edersiniz nasıl olsa. Satıcı da tıpış tıpış iade almak zorunda.

İşte böyle dostlar. Bu iade meselesi satıcılar için can sıkıcı.

Ben bu durumu, Mart 2011 de, daha o mesafeli satış yönetmeliği ilk çıktığında da bloğumda yazmıştım. Ve hatta tanıdığım tanımadığım tüm internet sitelerinin yöneticilerine ve sahiplerine de gönderdim. Gelin birlik olalım ve birlikte bu yönetmeliğe karşı yürütmenin durdurulması ve akabinde de yönetmeliğin iptali davası açalım dedim. Dedim de kimse oralı olmadı. Keyfi iadeler her geçen gün artıyor. Şimdi herkes memnundur herhalde.

ETİD var. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği. Onlara da yazdım. Bence bu ETİD hiç etkili değil. Bu güne kadar ne yaptılar e-ticaret firmalarının sorunları ile ilgili? Üye olmak istiyorum neler gerekli dedim, buna bile iki haftada cevap verdiler. Yöneticileri, kendileri elini ateşe koymuş olan e-ticaret girişimcileri değil. O sitede bu sitede yöneticilik yapan memurlar. Dolayısıyla bu sorunlardan dolayı onların ceplerinden bir şey çıkmıyor. Ben acilen, gerçek girişimci ve yatırımcılardan kurulmuş olan, sektördeki rahatsızlıklara ve sorunlara sahip çıkacak ve çözüm üretecek, çözüm üretemez ise bundan dolayı kendisinin de canı yanan gerçek girişimcilerden kurulmuş bir derneğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Adı E-Ticaret Girişimcileri Derneği olabilir. Önemli olan şu. Memurlardan teşekkül değil. Bu işe yatırım yapmış ve elini ateşe koymuş kişiler bunun yönetiminde olsunlar ki sorunlara çözüm bulunabilsin.

Gittigidiyor gibi sitelerde faturasız, sahte, kaçak satış satış yapan bir ton satıcı, legal çalışan e-ticaret sitelerine kan kusturuyor ama bu haksız rekabete karşı kimse sesini çıkarmıyor. Hatta gittigidiyor.com u başarı hikayesi olarak görüyor. Pes doğrusu. Neyse onlar başka yazının konusu olsun. Biz iade meselesine dönelim.

Değerli arkadaşlar,

Bu sorunların kaynağında e-ticaret ile ilgili ayrı bir yasal mevzuatın olmaması var. E-ticareti de kapsayan mesafeli sözleşmeler yönetmeliği aslında kapıdan satışlar için çıkartılmış bir yönetmeliktir. İnternet satışı ise kapıdan satıştan çok farklıdır. Kapıdan satışta baskıcı satış teknikleri hakimdir. Tüketici o anda karar verir ve satıcının ağzından çıkanlara güvenir. Bunun doğruluğunu o esnada bilemez. Sonradan kandırılmaması için kapıdan satışlarda bu yönetmelik uygulanabilir. Ancak internet satışı öyle değildir. Tüketici, bir mağazada bulamayacağı kadar o ürünle ilgili bilgi sahibi olabilir, fiyatını karşılaştırabilir, ürünü başka ürünlerle karşılaştırabilir, yorumları inceleyebilir. İnternet satışlarını düzenleyen ayrı bir e-ticaret yönetmeliği olması lazımdır.

Hazırlanacak olan e-ticaret yönetmeliğinde e-ticaret firmaları da bir heyet ile temsil edilmeli ve görüşleri alınmalıdır. Firmaların aleyhine olan bu haksız şartlara karşı bir araya gelip sesimizi duyurmamız ve hakkımızı savunmamız gerekir.

İadelerle ilgili olarak olması gereken aslında hemen hepimizin sitelerinin iade kurallarında yazdığı gibidir.

1. Müşteri 7 gün içinde iade yapabilir. Ancak ürünü kullanmamış olmalıdır. Mutat kullanım da olsa, herhangi bir kullanımda ürün zarar görecek ise değişme ve bozulma olacak ise, müşteri bunu kullanmadan iade etmelidir. Buradaki kıstas şudur. O ürün, tüketici tarafından kullanımı nedeniyle bir başka tüketiciye sıfır ürün olarak satılamayacak duruma geldiyse, o ürün iade edilememelidir. Veya tüketici eksilen bu değeri tazmin ederek iade yapabilmelidir.

2. Ürünü orijinal ambalajı ile iade etmelidir. Orijinal ambalajı da iade süresi boyunca muhafaza etmelidir.

3. İade için ürünü gönderirken hem ürüne hem de orijinal ambalaja zarar gelmemesine özen göstermelidir. Ürünü orijinal ambalajıyla iade ettiği gibi, bunları ayrı bir pakete koymalı ve kargo bandı, adres etiketi vb yapıştıracak ise o ambalajın üzerine yapıştırmalıdır.

4. İade sebebi satıcıdan, sitedeki eksik veya yanlış bilgilerden veya ürünün ayıplı olmasından, hasarlı veya eksik tesliminden vb. kaynaklanmıyorsa, yani tamamen tüketicinin keyfi iadesi söz konusuysa (cayma nedeniyle) bu durumda kargo bedellerini de tüketici ödemelidir. Veya en azından bu durumda kargo masraflarının kime ait olacağı sözleşme ile belirlenebilmelidir. Şimdi öyle değil. Siz sözleşmenize bir madde koyarak "cayma nedeniyle ürün iadelerinde kargo masrafı alıcıya aittir" deseniz bile mahkemeler bunu tüketici aleyhine tek taraflı konmuş haksız şart sayıyor.

Kocaman bir koşu bandı alıyorsunuz. Sadece kargosu en 60-70 TL. tutuyor. Koşu bandı eve gelince karınız kızıyor. "Ben nereye koyacağım böyle kocaman bir aleti, koşu bandı falan istemiyorum geri gönder bunu" diyor. Siz de geri gönderiyorsunuz. Geldi kargo 70 TL, gitti kargo 70 TL. Ne oldu? 140 TL. Kim ödeyecek bunu? Satıcı ödesin. Neden satıcı ödeyecek? Satıcı ne yaptı sana da ödeyecek? Sen koşu bandı istiyorum dedin, satıcı da gönderdi. Şu modeli istiyorum dedin, onu da yaptı. Şu kadar taksitle ödeyeceğim dedin onu da yaptı. Sonra istemiyorum geri al dedin. Tamam alırım dedi. Paramı da iade et dedin, ürün parasını da iade etti. Hayır kargoları da ödeyeceksin dedin. Eeee, o kadarı da fazla değil mi? Satıcı şebek mi? El insaf. Bu kadar da satıcının üzerine gelinmez ki canım. Bu örnek kötü ama şu anki durum daha da kötü. Bir de tüketicinin usulüne uygun dahi kullansa malda değişme ve bozulma olduğunu düşünün. Satıcı onu da sineye çekecek.

Varmı böyle bir dünya.
Var var. İşte hem de burada.
Hani bir laf vardır ya. Biz eşşek olursak sırtımıza semer vuran çok olur.

Ey e-ticaretçiler. Gelin ortak sorunlarımıza karşı haklarımızı birlikte arayalım. Hazırlanan e-ticaret yasasında biz de temsilci gönderelim. Haksız yönetmeliklere karşı yönetmeliğin iptali davası açalım. Veya gidelim bakanlığa halimizi anlatalım. Bunun değişmesini sağlayalım.

Bu konuda birlikte hareket etmek isteyen varsa bana yazarsa sevinirim. Birlikten güç doğar.

Bunları Okudunuz mu?
Kendisi Zengin, İşi Fakir Patronlar

Kendisi Zengin, İşi Fakir Patronlar

İş Dünyası   09.01.2017   4753

Sahibi zengin olup kendisi fakir olan şirketin nefesi çabuk tükenir. Sermayesini servet yapan patron soba ateşine çıra olur. Bu sözler Ülker'in kurucusu büyük işadamı rahmetli Sabri Ülker'e ait ve kendi işini yapan herkesin kulağına küpe olmalı. Bu sözler aslında büyük bir Türkiye gerçeğini de ortaya koyuyor.

Dedemin Cenazesini Yıkarken, Hayat Üzerine Tekrar Düşündüm

Her Telden   20.07.2011   4911

Cenaze yıkamak hepimizin her zaman yaptığı bir iş değildir. Ben hayatımda ilk defa yaptım. İnsan bir ölüye bu kadar yakın olunca her zaman yaşamayacağı duygular ve her zaman aklına gelmeyen düşünceler geliyor. Yaşarken ölüye ve ölüme bu kadar yakın olunan ve yaşamı tekrar sorgulamaya sebep olan bir süreç bu

Eldeki Müşteriyi Kafesteki Kazlar Olarak Görüp Hep Yeni Müşteriye Avantaj Sunan Firmalara Eleştiri

Eldeki Müşteriyi Kafesteki Kazlar Olarak Görüp Hep Yeni Müşteriye Avantaj Sunan Firmalara Eleştiri

İş Dünyası   19.02.2021   1081

Ülkemizde büyük firmaların pazarlama - satış stratejileri hep yeni müşteri bulma üzerine kurulu. İndirimler, promosyonlar hep yeni müşteriye. Eski müşteriler bir nevi kafesteki kazlar olarak görülüyor. Bu yazıda Türk firmalarının çoğunda gördüğüm yanlış satış-pazarlama stratejilerinden birine değiniyorum.

e-ticaret, e ticaret, e-commerce, internetten satış, alışveriş siteleri, iade, iade sebebi, tüketici mahkemesi, tüketici mahkemeleri, e-ticaretin sorunları,

Yorumlarınız & Sohbet

Doğan ERSOY     30.11.2019
Cayma hakkı için itiraz başvurularınızı veya düzenleme taleplerinizi cimer üzerinden hazine bakanlığına yapabilirsiniz.
Savaş Şur     05.11.2019
Bu içi dopdolu yazınız için sizi canı gönülden tebrik ederim. Bende e-ticaret ile uğraşıyorum ve tamamen keyfi olarak yapılan iadelere denk geliyorum. Sattığım ürünler el yapımı kolye. Bayağı emek vererek uğraşarak yapıyorum. Bu keyfi iade sabotajlarına karşı ciddi manada birleşmemiz ve bir şeyler yapmamız gerekiyor. Ben hazırım ne gerekiyorsa.
özgür     15.05.2019
ben de bu konularda mağdur oldum.ben kendi halinde öylesine arada bir ürün satan biriyim. bana böyle şeyler daha çok zarar veriyor. ülkede düzgün olan hiçbirşey yok. hukuk yok insanlık yok akıl fikir mantık yok.suçumuz bu ülkede yaşamaktır
Mehmet     12.04.2019
ABD Ticaret bakanlığı tüketiciye iade hakkını verirken Ülke çapında iade takip merkezi kurmuş bir şey alıp iade ettiğinde buraya bilgi gidiyor herkesin 100 puanı var iade ettiğinde puan düşüyor satıcılar puanı düşük olanlara satışı onaylamıyor.

Puanını yükseltmek için sürekli alman ve iade etmemen lazım ama sana kimse mal satmadığı için bunu yapamıyorsun .Ayrıca belli bir puanın altına düşersen vergi kapına vergi memuru geliyor senin ne derdin var sisteme zarar veriyorsun diye teftiş ediyor.

Biz her şeyin yarısını aldığımızdan kanun yarım yamalak çıkmış eğer bu maddeler eklenirse sorun bitecek bunun için TİCARET BAKANLIĞINA ŞAHSİ BAŞVURU BOMBARDIMANI GEREKLİ ben gereken maddeleri yazdım başvurdum ticaret bakanına tiwit atın daha etkili.

Mevcut durumda E Ticaret sadece Zarar ettirir düşünün herkesin 50 liradan aldığı ürünü alıp az karla satıyorsunuz sizin gibi binlerce satıcı var her kes aynı şeyi yapıyor belli zamanlarda belli ürünler satılıyor sadece iflas edersin gider ödersin.

(4 yorum sitemiz tarafından birleştirilmiştir. Yorum için teşekkür ederiz.)
Cavit Coş     10.04.2019
Seve seve yada s. ödicek satıcılar
Arda Akman     30.09.2018
Çeşitli platformlarda satış yapıyorum. Ayakkabı satın alan müşteriler aynı ayakkabının 3 farklı numarasını sipariş verip deneyip 2 tanesini iade ediyor. Bir sezonda 1000 çift ayakkabı da satsam gene zarar gene zarar. Çözüm fiyatlara zam yapmak ancak.
Ali ipek     11.09.2018
İnsanın öncelikle hakkaniyeti gözetmesi önemli. Diyelim bunu yapmıyorsun. Yahu bizim keyfi ya da insafsızca kullanarak gönderdiğimiz bu ürünlerin turşusunu mu kuracak bu satıcılar ? Yine bize satacaklar. İnternetten sıfır mal alamaz hale geldik
Yıldırım Tarhan     03.08.2018
Samet Bey dile getirmiş olduğunuz sorunlar büyümeden ve yeni sorunlar çıkmadan bence hemen birlik olup harekete geçmemiz gerekiyor
VEYSEL     20.02.2018
Merhaba,
Gg-n11-hb üzerinden satış yapmaktayız. Ürünlerimiz sıfırdan stok tutulmadan özel olarak üretiliyor. Yapısal olarak çok büyükler ve en küçük pakete bile 20 TL kargo ödüyorum maks 200 e kadar. Haksız iadelerde çok ciddi zarar ediyoruz...
ASLIHAN     03.02.2018
Merhaba,3 yildir e-ticaret yapan birisi olarak yazdiklarinizin altina imzami atiyorum. Maalesef yasalar burada son derece tek tarafli, saticiyi koruyan hic bir madde olmadigi gibi suistimale cok acik. Toplumsal bilinc gelismeden asilamayacak gibi.
murat     26.01.2018
Su filtreleyen sürahi aldım. 1 kere mutat olarak kullandım. Denedim. Ama işe yaramıyor. Su içilecek gibi değil. Reddetmişler. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurucam. Sizce bu adaletmi. Bir daha EPTTAVM den iğne bile almam
Cüneyt     19.01.2018
Bu sorunun çözümü yok. Bu sebeple iade giderlerini başarılı sipariş adedine bölerek ürün fiyatına yansıtın.
Aydın Demirel     26.10.2017
Merhaba. Internette iade oranları ile ilgili bilgi ararken denk geldim yazınıza.Bu yazdıklarınızın aynısı arabada gelirken düşündüm bugün.Hepsiburada üzerinde satış yapan mağaza sahibi olarak oldukça dertliyim.Dernek kurulması fikrine katılıyorum.
Didem     29.08.2017
Merhaba,
E-ticarete başlama aşamasında olan küçük bir işletme olarak,bu yazınıza denk gelmem büyük şans.Satışı artırmak için bu yola girmeliyiz.Fakat haklarımızı koruyacağımız bir dernek kurulursa katılmak isterim.
Emrah     23.04.2017
Bu konular e-ticaret girişimcileri birlik olmadan zor aşılacak.
Bir ürünü satarken kar marjını iade oranı ve iade maliyetleri araştırılarak belirlenmelidir. %15 koydum gitti fiyat mantığı ile ne kadar satış yaparsanız ömrünüz o kadar kısa olacaktır
Yeşim     12.04.2017
Bir tüketiciye bu kadar yetki verilmemeli;)
Kanunun terazisinin yine eğri durduğu görülüyor. Adalet diye bir kavram unutulmuş burada da. Tüketici korunurken bu kadar kullanılmaya müsait satıcı olmak.. Bir de bunun gitgide yayılması durumu var.
Halil     07.01.2017
Benzeri şeyler N11 gibi Gittigidiyor gibi satış yapılan platformalarda da olmaktadır. Müşteri yanlışlıkla sipariş verdim diyerek kargoladığınız ürünü size geri iade ediyor. Gidiş geliş kargo ücretinide durduk yere ödüyorsunuz.
Ümit Turan     14.10.2016
Merhaba,

Öncelikle müşteri bizim her şeyimiz. Ancak koruyucu kanunlar hangi ülkede uygulanıyorsa uygulansın Anayasalarına aykırı olamaz! Burada Anayasamıza aykırılığı söz konusu. Kanunlar yada hukuk deyin, mağduriyet yaratmaz! yaratmamalı!
Ergün KöK     07.09.2016
Merhaba,2 yıldır E.ticret ile uğraşmaktayım.Sitem mevcuttur ve vergimi ödüyorum.Benim sorunum,kargolarını teslim almayan müşteriler ile ilgili.Keyfi kargosunu teslim almayanlar için yasal uygulama mevcut mu?
Enes Bilici     21.06.2016
Avrupada da Tüketici Kanunu uygulama yaklaşık olarak bu şekilde yürüyor. Ancak toplum bilinci sağlanmış. Tüketici kanununu orada Türk vatandaşları çoğunlukta bozmakta. Anlayacağınız eğitimle olur, eğitimsiz zor.
Ahmet     06.05.2016
biz iy.com eticaret sitesi ve hepsiburada/n11 de ürün satan bir girişimci olarak sonuna kadar destekçi oluruz. Hepimizin kanayan yarası ve ortak sorunu. Teşekkürler güzel yazı için
Güner Güner     01.05.2016
Merhaba; yazınızı sonuna kadar kelime atlamadan okudum ve altına da imzamı atıyorum. Çok iyi bir konuya değinmişsiniz. Bu arada aşağıdaki linkte 5. maddeyi okuyunuz, çok önemli orası
http://www.alomaliye.com/2016/01/04/tuketicinin-cayma-hakki/
Mustafa Özlü     26.02.2016
Kesinlikle katılıyorum. Oda yada Dernek KURMAK GEREKİR..
Halil ASAN     15.05.2015
Her türlü yanlış ve haksızlıklarla dolu bir yasadır.Oy verilecekse buradayız.
Latif Karaçelik     22.04.2015
merhaba. kaleminize sağlık. ben de sanal ticaret yapan birisi olarak yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. saygılar.
yasemin     20.04.2015
süper bir yazı.
BERİL ÖKE GÜLEN     09.02.2015
Hepsine katılıyorum. Bahsettiğiniz gibi bir dernek kurarsanız; ben de genç bir girişimci olarak katılmak isterim. Yasalar sadece tüketicileri koruyor ve satıcıların haklarını hiçe sayıyor. Müşteriler de bu durumu suistimal etmeye çalışıyor.
mesut yıldırım     30.11.2014
Abi yeter artık hep tüketici yasayla korunuyor zaten büyük firmalar altında fiyat olarak ezilmekteyiz.Düşünün biz 10 üründe 40tl günde kar yapmak için emek harcıyoz ve düşünün 10 üründen 1 tane iade geldiğini iade ürün bedeli 40tl.
Ercan     29.11.2014
Bu kanunları hazırlayan kimlerdir bilmiyorum.
Bildiğim tek şey ortada büyük bir haksızlık var.
ne yapılması gerekiyorsa zaman kaybetmeden başlamak lazım. Neresiyse mail
Adresini yazın.herkes örnek bir metinle sikayetini
Göndersin.başlangıc olarak .
volkan     01.11.2014
maılım sızde gozukuyordur lutfen bu konuda benımle ırtıbata gecın herturlu yapılanmaya katkı saglarım cok bunaldım artık bu sacmalıklardan 10 yıldır tıcaret yapıyorum kopma noktasına geldım artık sırf bu saçmalıklardan sızden haber beklıyorum
volkan     01.11.2014
sitelerinde ürün iadelerinde yasal surecte elını tasın altına koyması lazım aldıkları komısyonları bızden kesılenlerı ıade etmıyor ve resmen bız satıcılar buyuk fırmaların kargoların keyfi, alıcıların oyuncagı halıne geldık buna dur demelı artık bıri
volkan     01.11.2014
ben a kargosuyla 4 tl gonderdıgım urunu adam b kargosuyla 20 tl gonderıyor mecbur kabul edıyorum 7 tl karım olan urunden bırden 17 tl zarar edıyorum bıde sıtelerın kestıgı komısyon harıc % 12 sıteler 3 gun sonra elını cekıyor.iade faturası kesen ben
zekai     28.10.2014
benım bilgidim musteri urunden cayarsa müşteri değil site sahibi kargo parasını öder

Berkim Canova     27.05.2014
samet Bey,
Bu yazıyı ne zaman yazdınız bilmiyorum ama bir an önce sizinle görüşmek isterim. Dernek konusunda çalışma olacaksa tüm olanaklarımla katılırım.

Berkim B. Canova
www.pentaguvenlik.com
serhat erdinç     21.03.2014
bende aynen bu yazdıklarınız yaşadım ve madur oldum. Sizinle yapılacak tüm adımlarda varız. ronesanspazar.com
mehmet     14.03.2014
keyfi iadelerden bıktım derhal düzenlenmesi gerekiyor keyfi iade de kargo ücretini müşteri ödesin bu nedir yahu
Kemal     12.01.2014
Merhaba yazınızı okudum benimde bir eticaret işletmem var bu tarz şımarık müşterilerle uğraşmaktan bıktım usandım bu konuda birşeyler yaptınız mı veya ne yapabiliriz?
Bora YENER     21.08.2013
Çok daha ilginç bir durum ücretsiz kargolu ürünlerin iadesi konusunda var.
Müşteri ücretsiz kargo bütün dükkanı evine indirsin içinden birini beğenip kargo maliyetini firmaya yükleyerek yollasın kalanı.
Bazı doğrular evrenseldir, bu işin neresi doğru?
nuray     28.05.2013
bugun benimde basima geldi urunu 3 gun icinde gonderme miz gerekiyor malzemede yok baska bir magazadan bul gonder adam arasin baska yerde daha ucuzunu buldum iyi dedik iade et kargo odemeli geldi sordum kanundan dolayi.calisip para kaybediyoruz b
Aydın Ağaoğlu     26.04.2013
Haklı görünen hususların yanında, yanlış değerlendirmeler de var bu yazıda. Külot, prezervatif gibi ürünlerde hiç bir mahkeme "Mutat Kullanım" demez. İpini koparan bir site kurup başlıyor işe. Ayıplı üründe bile aylarca para iadesi yapmayanlar da var.
Hakan Asrav     03.04.2013
Merhaba,

Yazınız tek kelimeyle muhteşem. Ben de buna benzer bir yazıcı gümrük ve ticaret bakanlığına göndermiştim. Teşekkür ederek yeni yönetmelikte dikkate alacaklarını bildirmişlerdi ama çok umudum yok. Numaram 532 747 . İrtibatlaşalım lütfen
Mahmut     21.03.2013
e-ticaret sektörüne girme aşamasında olan benim gibi şahıs firmaları için ciddi bir fayda sağlayacağı çok açık olan bu makale ve bilgiler için teşekkür ederim.
mustafa derin     25.02.2013
merhabalar.. yazınızı okudum bende e-ticaret yapmayı düsünen bir üniversite ögrencisiyim ve yazınızı kesintisiz okudum bu aydınlatıcı bilgiler icin tsekkür ederim
Hakan Er     21.02.2013
Özellikle 2. el ürünlerin iadeleri bukadar kolay olmamalı. Sıfır ürün değilki bu kapalı ambalaj şartı isteyelim. Keyfi iadeler için yeni düzenleme getirilmeli.
Özkan YAVUZ     31.12.2012
Merhaba, mağazalardan yapılan tekstil ürünlerinde tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkı var mıdır? Bu konuda net bilgi sahibi bir arkadaşımız varsa çok sevinirim...
Emrah BÜYÜKGÜZEL     06.12.2012
Tebrikler, konuyu çok güzel ele almışsınız, bugün keyfi (Daha ucuzunu başka bir yerde buldum diyen müşterimden) bir iade de ben aldım.
Selda dinç     04.12.2012
Ah samet bey ne güzel yazmissiniz bize 1 yıl giyilmiş ayakkabı tüketici mahkemesinden deforme olmus iade alınmalı kararı ile geldi satıcının sırtına kambur bir yasa maalesef
erkan yılmaz     21.11.2012
yazdıklarınız için çok teşekkür ederiz bu durum çok sıkıntı veren bir durum satıcıları bu kadar mağdur etmek vicdana aykırı bir yaşa çıkıyorsa bu yasada iki tarafın haklarıda gözetilmeli bu duruma kural konulmalı bu konu hakkında ne yapabiliriz
esra esra     21.11.2012
yazdıklarınıza tamamen katılıyorum bu yapılan satıcılara büyük haksızlık bu duruma bir çözüm bulunmalı
SEVGİ ALTUNAL     12.11.2012
merhaba, yazınızı okudum, çok iyi değinmişsiniz her noktasına, eksik bırakmamışsınız, yanınızdayım, daha fazla destek internet sitesi bulup haklarımızı arama yoluna gidelim, bu tüketici hakları yasası tek tarafın çıkarlarını koruyucu haksız bir yasadır.
kaan özel     11.05.2012
samet bey agzınıza sağlık. düsündüklerimi tamamiyla yazmissiniz. Ben sizin yanınızdayım. Eylem mi yapacaz yapalim. protesto mu tmm. bu yazdıklarınızı TBMM gidelim bi de onlara soyleyelim. yapalim yani birseyler.

Yorum Yazabilirsiniz

Karakter  Kaldı

Yeniliklerden Haberdar Olabilirsiniz!

Gizlilik ve Çerezler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik ve Çerez politikalarımızı inceleyebilirsiniz.