Ah ahh, insanın böyle düşünceli böyle zengin dedesi olacak. Galata'nın simgelerinden yukarıda resmini gördüğünüz Kamondo Merdivenleri (Camondo Stairs), o yılların çok zengin ailelerinden Banker Kamondo'lar tarafından 1870-1880 yılları arasında yaptırılmış.
Merdivenleri yaptıran Abraham Salomon Camondo (o kadar zengin ki Doğu'nun Rothschild'i de deniyor) çok sevdiği torunlarının Avusturya lisesinde okurken eve varabilmek için oldukça uzun bir yolu kat etmek zorunda kaldıklarını fark ediyor. Sevgili torunlarının daha kolay okula gidip gelmelerini sağlamak için bu merdivenleri yaptırıyor.
(Abraham amca, size dede diyebilir miyim! 😍)
Eskiden bu merdivenleri çıkar çıkmaz hemen sağa döndüğünüzde Camondo ailesine ait olan banka yer alırmış. Osmanlı Sarayı'nın ve devletin tüm finansmanını üstlenecek diğer bankalar da açılan bu ilk bankanın ardından buraya gelirler ve caddeye Bankalar Caddesi denmeye başlar.
Peki neden böyle sarmal iki parça şeklinde tasarlanmış? Salomon dede düşünmüş ki (başta torunları olmak üzere) maazallah merdivenlerden inen biri karda kışta kayar düşer, bari kısa bir mesafeden sonra durabilsin diye böyle sarmal yaptırmış. Allah'ım düşüncedeki inceliğe, asalete bak. İnsanın 1800'lere dönesi geliyor. Acaba eski İstanbul'lular şehrin şimdiki halini görse ne derlerdi?
Merdivenlerin bu şekilde sarmal olması birbirine sarılmış sevgilileri de andırıyor. Belki bu yüzdendir ki "Aşıklar Merdiveni" de deniyor.
Gece manzarası nefis. Karaköy Bankalar Caddesi'nden Galata Kulesine gitmek isterseniz merdivenleri kullanabilirsiniz.
Camondo ailesinin 1500'lerde İspanyol engizisyonlarından başlayarak Venedik, İstanbul ve Paris'e devam eden yüzlerce yıllık ihtişamlı serüvenlerinden sonra ailenin son kalanlarının sonu biraz hazin olur, Nazi soykırımında Auschwitz'de biter.
Aileyi anlatan Pierre Assouline'nin yazdığı "Camondo'ların Sonuncusu" adlı kitap Can yayınlarından çıkmıştı. Bu yazıyı hazırladığım günlerde baskısı tükenmişti ancak internette ikinci el olarak mevcut.
Not: Yazıda kullanılan resimlerin telif hakkı tarafıma aittir. Kaynak göstermeden ve izin alınmadan kullanılması…. mümkündür. 😜 Yasaktır diyeceğimi sandınız dimi. 😂 Kullan ama başkasının kullanmasına da engel olma, hem benim resmi kullanıp hem de diğer kullananlara telif davası falan açmaya kalkma emi. Yaşamınıza renk katacak daha da güzel resimler için objektif parası biriktiriyorum. Arkadaş bir lens 20.000 lira olur mu?
Sevgiyle kalın tüm iyi ve güzel insanlar.
E-ticaret 05.11.2012 10471
Bu yazı, 2003 yılı başında Türkiye´nin ilk saat sitesi olan www.saatdunyasi.com u kuran kişi olarak, edindiğim tecrübeler ve sektörün beklentileri doğrultusunda, saat sektöründe faaliyet gösteren ithalatçılar ve online-bayileri için faydalı olacağına inandığım bilgileri içeriyor.
Her Telden 26.03.2021 1115
"Ben öldükten sonra kim ne poh yirse yisin" diyebilirsiniz. Böyle bir liste için "O da ne yahu" diyenleriniz de olacaktır. Efendim bendeniz kendim için bir "öldükten sonra yapılacaklar" listesi hazırladım. Artık gönlüm rahat her an gidebilirim. Ne olduğunu açıklayayım. Efendim bu listedekiler kabaca siz ebediyete intikal ettikten sonra sizin sorumluluğunuzda yürümekte olan ama vefatınız neticesinde artık yürütemeyecek olduğunuz dünyevi işlerinizin aksamadan bir başkasına devrine veya sonlandırılmasına yöneliktir.
İş Dünyası 06:08:2022 1127
Hepimiz geleceğimizi daha güvenli hale getirebilmek, gelecekte ekonomik olarak daha mutlu ve huzurlu yaşayabilmek adına az çok tasarruf ederek birikim yapıyoruz. Tabi ki bu birikimleri enflasyona karşı korumak ve mümkünse artırmak isteriz. İleri yaşlarda rahat etmek veya çocuk çocuğumuz için birikimlerimizi iyi yatırımlara dönüştürmek hedefimizdir. İşte bunun için biraz finansal okur yazarlığımızı artırmak ve piyasaların yönünü öngörebilmek çok işimize yarayacaktır. Haydi şimdi hangi ekonomik verilerin neye işaret ettiğini ve bizim için neden önemli olduklarını görelim.