Teknik Analizin neden önemli olduğunu ve faydasını, bir çocuğun kolaylıkla anlayabileceği basitlikte ve gerçek dünyadan hem de bugün gerçekleşen örneklerle anlatacağım. Böylece piyasalarda fiyat nasıl oluşuyor ve bu fiyat hareketlerine bakarak gelecekteki fiyatın hangi yönde ve aralıkta olacağını nasıl doğru olarak öngörebiliyoruz bunu göreceksiniz. Bu da size birikimlerinizi yatırıma dönüştürürken ışık tutacak ve yanlış kararlar almanızı önleyecek.
Şimdi size basit bir soru sorayım. Bu yazının yazıldığı Temmuz ayındayız. Sizce Domates fiyatları Mayıs ayında mı pahalıydı yoksa şimdi mi? Peki Ağustos ayında şimdiye göre daha pahalı mı yoksa daha ucuz mu olur? Cevap basit. Domates bir yaz sebzesidir ve Mayıs´ta daha pahalıydı şimdi ucuzladı. Ağustosta daha ucuz olacak.
Balık av yasağının bitmesiyle Eylül-Ekim aylarında İstanbul balık tezgahlarında Palamut göreceğiz. İlk çıktığında pahalı olacak sonra ucuzlayacak. Hamsi de öyle. Önce pahalı olacak ancak Karadeniz hamsisi yetişip İstanbul tezgahlarında yerini alınca ucuzlayacak. Peki nerden biliyoruz? Müneccim miyiz? Hayır. Çünkü geçmiş fiyat hareketleri bize böyle söylüyor. Peki sadece fiyat hareketlerine bakarak %100 doğru öngörüde bulunabilir miyiz? Hayır. Mesela geçen yıla göre salgının arttığını ve eve kapanmaların olduğunu bu nedenle de balıkçıların haftalarca ava çıkamadığını düşünelim. O zaman balık fiyatlarında beklenmedik bir yükseliş olacaktır. Peki böyle ekstrem durumlar olabilir diye biz ekonomik hayatın normal akışı içinde gerçekleşen bu fiyat öngörülerinden vaz mı geçeceğiz?
Yükseliş Trendi ve Düşüş Trendi Nedir? Basit Anlatım
Domates fiyatlarının mayısta ayında hazirana göre, haziranda ise içinde bulunduğumuz temmuz ayına göre daha pahalı olduğunu gördük. Ağustosta ise bugüne göre daha ucuz olacak. Öyleyse mayıstan ağustosa domates fiyatları düşüş trendinde deriz. Eylül ayında ise domates fiyatlarının düşmediğini ve ağustostaki fiyata çok yakın seyrettiğini düşünelim. Bu durumda domates fiyatları yatay bantta seyrediyor deriz. Ekimde havaların soğuması ile birlikte mevsim domateslerinin yerini sera domateslerinin aldığını ve fiyatın da yükseldiğini düşünelim. İşte buna da yatay bant kırıldı ve fiyatlar yükselişe geçti deriz. Bakın dikkat edin ne zaman yükselişe geçti diyoruz? Bant kırılınca. Bu bant kırılımından sonra artık eski fiyatlar yok, daha yüksek fiyatlar var.
Peki fiyatlar o ay içinde hep sabit miydi? Mayıs ayında hazirana göre daha düşüktü ama mayıs ayı boyunca domatesin fiyatı hep aynı mıydı? Hayır. Diyelim ki mayısta domates 12-15 TL arasındaydı. 12´nin altına pek düşmedi, 15´in üzerine de pek çıkmadı. O zaman buna domates fiyatları mayıs ayında 12-15 TL bandında dalgalandı deriz. 12 olduğu gibi 13 de oldu 14 de oldu. 12 ile 15 arasında kaldı. Ama 15´in üzerine çıkıp 18 olmadı veya 6 liraya düşmedi. İşte fiyatın bu şekilde artması ve düşmesine dalgalanma diyoruz. Bazen bu dalgalanmalar sakin sakin bir meltem rüzgarında seyreder bazen sertleşir. Bir bakmışsınız 10 lira olan fiyat 6 ya düşmüş, bir bakmışsınız 15 e çıkmış. İşte buna da volatilitenin yani dalga boylarının arttığı dönemler diyoruz. Volatil bir piyasada fiyat hareketleri serttir, dalga boyları yüksektir.
Nasıl? İyi gidiyoruz değil mi? Fiyat hareketi neymiş, fiyat dalga bandı neymiş, volatilite neymiş güzel güzel öğreniyoruz. Haydi devam edelim.
Mayısta 12-15 TL bandında hareket eden fiyatın mevsim etkisiyle düşüş trendine girip haziran ayında 10-12 TL bandında hareket ettiğini görmüş olalım. Temmuzda ise 9-10 TL bandına indiğini düşünelim. Ağustosta ise 7-9 TL bandında gidip geleceğini öngörelim. Buna mayıstan ağustosa domates fiyatları düşüş trendini devam ettiriyor diyebilir miyiz? Evet. Çünkü fiyat her ay bir öncekinden daha düşük.
Mayıs ayındaki en yüksek fiyat olan 15 TL mayıs ayı için fiyatın direnç noktasıydı. Mayıs ayındaki en düşük fiyat olan 12 TL ise mayıs ayının destek noktasıydı. Fiyat bu destek ve direnç noktaları arasında dalgalandı. 12 oldu 13 oldu sonra 12.5´a düştü sonra 14 oldu falan ama 12´nin altına inmedi ve 15´in üzerine de çıkmadı. O halde bu iki fiyat Mayıs ayı için destek ve direnç noktalarıydı.
Haziran ayına geldiğimizde ise artık 12 TL´nin üzerinde bir fiyat görmediğimizi düşünelim. Haziran ayı boyunca fiyat 10 TL ile 12 TL arasında geldi gitti, aradaki başka fiyatları gördü. O zaman mayıs ayındaki 12 TL´lik destek noktası haziran ayı için direnç noktası oldu. Haziran için 12 TL direnç 10 ise destek noktası oldu. Temmuz ayında ise 9-10 TL bandında olduğunu örnekleyelim. Bakınız her ay bir öncekine göre direnç noktaları da destek noktaları da düşüyor. İşte bu şekilde her direnç ve destek noktasının bir öncekine göre daha düşük olduğu dönemlere Düşüş Trendi diyoruz. Eğer her destek ve direnç bir öncekinin üzerinde olsaydı o zaman fiyatlar yükseliş trendinde diyecektik. Bakın işte şimdi de düşüş trendi neymiş yükseliş trendi neymiş öğrenmiş olduk.
Haydi gelin hep beraber kış için domates konserveleri yapacağımızı düşünelim.
Bunun için haziran ayında domates alır mıydınız?
Hayır. Peki şimdi alır mısınız?
Niye alayım yahu ağustosta fiyat düşecek işte, şimdi neden alayım?
Ama bak mayıs ayına göre çok düşük fiyat, hazır düşmüşken alsana?
Şu anda mayıs ayından daha düşük fiyat var diye alır mısınız? Yok ya almam, fiyat daha da düşecek der beklersiniz değil mi? İşte bunu dediğinizde aslında siz de farkında olmadan bir analiz yapıyorsunuz. Fiyatın halen düşüş trendinde olduğunu ve bu tendin ağustosta da devam edeceğini öngörüyorsunuz. Fakat ne yazık ki insanlar yatırım yaparken bu basit kuralı uygulamıyorlar. "Aaa baksana fiyat düşmüş dur buradan alayım" diye balıklama atlıyorlar ama onlar aldıktan sonra da düşüş devam ediyor ve bu sefer moralleri bozuluyor. Demek ki neymiş sadece daha öncekine göre daha ucuz olduğu için düşüş trendinde olan bir mal alınmazmış.
Bir malı alıp ileride bu aldığımızda daha yüksek fiyata satabileceğimizi düşünerek yaptığımız işleme Long İşlem ve aldığımız bu pozisyona da Long Pozisyon diyoruz. Birisi bana gelip dese ki "Samet, sen yazın Ege dolaylarına gidiyorsun oranın domatesleri de güzel oluyor, sana kilosu 10 liradan 25 kilo domates siparişi veriyorum. Gelirken bunu da arabana at getir" dese. Ben de şimdiden kilosu 10 liraya alıcı ile anlaşsam ama ağustos ayında 7 liradan domatesi alıp teslim etsem ne olur? Aradaki 3 lirayı kar yazarım. Long işlemde al-sat yapıyorduk. Şimdi ise bunun tersi sat-al yapıyoruz. İşte buna da Short İşlem ve girdiğimiz bu pozisyona da Short Pozisyon diyoruz. Dikkat ederseniz fiyatların gelecekte bugünden daha düşük olacağını düşünüp o yönde işlem yapmış oluyoruz. Böylece düşüşten kazanacağız. Alıcı olan o kişiyle aramızda bir vadeli anlaşma kuruluyor. O, parayı bugünkü fiyattan verecek, ben ise malı gelecekte teslim edeceğim. Buna da vadeli kontrat diyoruz. Alıcı belki ileride fiyatın düşeceğini düşünüyor ve bugünden parasını ödüyor. İşte piyasalarda alıcı satıcı arasında bu tip işlemler de mümkün.
Piyasalarda çok duyduğunuz Ayılar ve Boğalar nedir?
Bir fiyatın şu anda düşük olduğunu ve gelecekte yükseleceğini, bu sayede aradaki farktan kar edeceğinizi düşünerek işlem yapıyorsanız Boğa´sınız demektir. Ama gelecekte fiyatın daha da düşeceğini, bugünkü yüksek fiyattan satıp sonra teslimat yapacağınızı, bu sayede aradaki farktan kar edeceğinizi düşünerek işlem yapıyorsanız Ayı´sınız demektir. Neden Ayı ve Boğa tabiri kullanılıyor? Çünkü boğalar rakibine aşağıdan yukarıya doğru boynuz darbesi vurur ve öyle kazanır, ayılar ise yukarıdan aşağıya doğru pençe atar ve öyle kazanır. İşte yükselişten kazanacağınızı düşünerek Long işlem açarsanız Boğa, düşüşten kazanacağınızı düşünerek Short işlem açarsanız Ayı oluyorsunuz. Kazanmak için doğru zamanda boğa, doğru zamanda ayı olabilmelisiniz. Ne dediğimi aşağıda çok daha iyi anlayacaksınız. Bakın bu yazı uzun gibi gözükse de sadece dakikalar içinde ne çok şey öğrendiniz değil mi? Aşağıda yazacaklarımı anlayabilmeniz için bunları bilmeniz gerekiyordu. Artık bildiğinize göre devam edelim mi?
Fiyat hareketlerinin genellikle rastlantısal olmadığını, belli bir mantıkta oluştuğunu yukarıda anlatılanlarla görmüş oldunuz. Ben dünkü blog yazımı yazarken bir yandan da Tradingview.com sitesinden bir grafik açmıştım ve fiyat hareketlerini izliyordum. "Teknik analiz de neyin nesiymiş ne işe yararmış" merakınızı gidermek ve faydalı bilgiler sunabilmek amacıyla oluşan fiyat hareketlerini 10 ayrı resimle kaydettim. Böylece size teknik analiz ne diyorsa fiyatların ona uygun hareket ettiğini göstermek istedim. Hem tekniğin ne dediğini, hem de nasıl gerçekleştiğini adım adım göreceksiniz.
Öncelikle çok basit destek ve direnç noktaları aracılığıyla fiyat bandını tespit ettim. Sonra da fiyatın ne zaman düşeceğini sadece teknik analiz kullanarak tespit ettim. Bakın işte olaya teknik açıdan bakmanın ne kadar yararlı olduğunu burada göreceksiniz. Aşağıdaki işlemler dün gerçekleşti ve anlık ekran görüntüleriyle paylaşarak tekniğin bize nasıl yol gösterdiğinin ispatı olarak aşağıda anlatıyorum. Fotoğraflar sonradan düzenlenmedi ve zaten fotoğraflara bakacak olursanız sonradan yapılması mümkün değil. Yani iş olup bittikten sonra değil olmadan önce, olacağı göstermesi açısından önemli. Fiyatların her bir sonraki resimde nasıl hareket ettiğine dikkat edin. Siz de istediğiniz zaman 25.07.2022 tarihli BTC/USDT grafiğini ekranınıza getirip bakabilirsiniz.
Teknik analiz örneğimi BTC yani Bitcoin üzerinden yapacağım. İster dolar veya euro gibi itibari para olsun, ister altın-gümüş gibi değerli metaller olsun isterse hisse senedi olsun bir şey fark etmiyor. Teknik aynı. Yani şimdi "Bitcoinle hiç işim olmaz" deyip geçmeyin. Alım satım yaptığınızın ne olduğu önemli değil, teknik hepsinde aynı çalışıyor. Bu arada "Samet Egesoy BTC´ye yatırım yapıyor ben de gireyim" demeyin hiç alakası yok. Sadece tekniğin nasıl işlediğini öğrenmek adına izleyin.
Öncelikle 4 saatlik zaman dilimleriyle oluşan grafiği açtım. Destek ve direnç noktaları üzerinden trend çizgilerini çektim ve böylece bant aralığını tespit ettim. Yani şöyle düşünün hani mayıs ayında domates 15-12 aralığında, haziranda 12-10, temmuzda 10-9 ve ağustosta 9-7 bandındaydı ya. İşte eğer fiyata böyle ay bazında bakıyorsak buna aylık periyot diyoruz. Mayıstan ağustos sonuna kadar olan sürede ise fiyat 15-7 TL bandındaydı. Eğer mayıstan ağustosa bakacak olursak o zaman 4 aylık periyottaki fiyat grafiğine bakıyoruz demektir. Grafiklerde fiyata bir zaman aralığında bakılır. İlk iş olarak 4 saatlik zaman aralığındaki son fiyat hareketlerine baktım ve pivot noktası dediğimiz ve trend kırılımlarının gerçekleştiği destek ve direnç noktalarını birleştirerek fiyatta o periyotta oluşan bant aralığını tespit ettim. Sonra daha kısa süreli olan grafiğe geçtim. 15 dakikalık grafiği getirdim. Çünkü bakalım kısa sürede fiyatın ne yöne gideceğini doğru tahmin edebilecek miyim? Yani, teknik çalışıyor mu?
Üstteki resimde paralel yatay çizgiler trendin pivot noktalarını gösteriyor. 23.000´de kuvvetli direnç var. Altında 22.000. Onun altında 20.300-20.000. Onun da altında 19.000.
Teknik ne diyor?
Eğer fiyat direnç noktasını geçemezse bir alttaki destek seviyesine kadar düşmesi muhtemeldir. Eğer burada da tutunamazsa onun da bir altına kadar düşmesini bekleyebiliriz. Eğer fiyat bir direnç seviyesini kuvvetlice kırar ve orada kalıcılık sağlarsa bir üst dirence kadar yükselmesi muhtemeldir. Eğer o direnci de yukarı yönlü kırar ve kalıcı olursa sonraki direnci test edene kadar yükselmesini bekleyebiliriz. Teknik bize bunu söyler.
4 saatlik grafikte ana direnç ve destek noktalarını tespit etmiştik, resimdeki paralel çizgiler bize bunları gösteriyor. Bir de o resimde yukarıdan aşağı doğru olan mor renkli iki paralel çizgiye bakın. İşte teknik burada bize aşağı doğru bir trend olduğunu söylüyor. Bakın fiyat nasıl da bu kanalın içinde gidip gelerek aşağı doğru adeta akıyor. Ancak bu kanalın alt ve üst bandı içinde daha kısa sürelerde alım-satım fırsatı olabilir. Gün içi işlem yapıp biraz para kazanmak istiyorsak 15 dakikalık grafiğe geçip buradaki fırsatları değerlendirebiliriz. Ancak uzun vadeli düşünüyorsanız günlük, haftalık gibi zaman dilimleriyle ana trendleri takip etmelisiniz. Bu örnek kısa sürede size anlatmak için 15 dakikalık zaman diliminde tekniğin nasıl çalıştığını göstermek içindir. Uzun vadeli yatırımcıysanız uyarmam lazım ki 15 dakikalık grafiklere bakıp da buradan alayım buradan satayım demeyin. Aman ha.
Aşağıda 15 dakikalık grafiğe geçiyoruz.
Yukarıdaki resim 25.07.2022 saat 13:13´e ait.
Bakın yukarıdaki grafikte, daha önce 4 saatlik grafikte çizdiğimiz aşağı doğru olan mor çizgilerin arasının daha büyük olduğunu görüyoruz. Her ne kadar o mor çizgiler 4 saatlik büyük resimdeki trendin aşağı doğru olduğunu gösterse de gördüğünüz gibi kısa zaman aralıkları içinde yükselişler ve düşüşler var. Peki biz bu yükseliş ve düşüşlerden kısa süreli alım satım yaparak para kazanabilir miyiz? Teknik analizin temel kurallarına dikkat edersek evet. Peki fiyat ne zaman yükselecek, ne zaman düşecek? Teknik bunu bize söyleyebilir mi? Evet söyleyebiliyor. Haydi görelim bakalım.
Yukarıdaki resimde normalde düşüş trendinde olan bir piyasadaki kısa zaman aralığında yükselen bir küçük trend görüyoruz. Bakın resimdeki yukarı yönlü paralel iki pembe çizginin arasındaki kanal. Fiyat bu kanal içinde yukarı doğru gidiyor. Peki fiyat ne zaman yükselir veya düşer? Bu kanalı yukarı veya aşağı kırdığı zaman. O halde izlemeye devam edelim. Bakalım bu kanal yukarı veya aşağı kırıldığında teknik analizin dediği oluyor mu? Ne olduğunu göreceksiniz.
Saat 13:17. Yani bir önceki resimden 4 dakika sonrası. Bakın o iki pembe çizginin arasındaki en son yeşil muma dikkat edin. Onun hemen öncesindeki kırmızı mum, o pembe çizgiye değdiği yerde düşüşünü kesti ve fiyat yeşile dönerek yukarı çıktı. Peki fiyat yükseliyor mu? Buradan alıp yüksekten satalım mı? Hayır… Bekliyoruz. Şu anda bunu bilemeyiz. Sabırlı olunuz. Alım veya satım için bekliyoruz, bir işlem yapmıyoruz. Fiyat şimdilik bu kanalın içinde tatlı tatlı gidip geliyor ve kısa resimde yukarı gidiyor gibi görünüyor. Ama bu yanıltıcı olabilir. Bekliyoruz.
Saat 13:48. O bahsettiğim yeşil mumun her birisi 15 dakikalık bir zaman dilimi içindeki fiyatı temsil ediyor çünkü 15 dakikalıkta grafiğimize bakıyoruz. Geçen bu sürede bir önceki resme göre iki tane daha mum eklenmiş gördünüz mü? Ama dikkat edin, ilk yeşil mum daha uzun, sonraki daha kısa, ondan sonraki daha kısa bir yeşil mum. Yani halen yükselen küçük kanalımız devam ediyor ancak yükselişin gücü de azalıyor.
Saat 15:13. Bakın neler oldu. Gücü azalan o yeşil muma dikkat edin. Ondan sonra fiyat düşmeye başladı. Halen kanal içindeydi ama önceki yeşil mumlara göre daha kuvvetli şekilde düştü. Bir önceki resimdeki en sonraki yeşil mumdan sonra gelen kırmızı muma dikkat edin. O mum kanalın alt sınırına değdi ve işte düşüş sinyali verdi. İzlemeye devam ediyoruz. Sonraki kırmızı mum ile hem o kanalın alt sınırına hem de 4 saatlikte çizdiğimiz destek noktasına geldi. Bunu aşağı doğru kırar mı? Sonraki muma bakın minik bir yeşil attı ama çok zayıf. Orada tutunmaya çalışıyor. Tutunamazsa düşecek. Hemen sonraki muma bakıyoruz ve tutunamadığını görüyoruz. İşte düşüş gerçekleşti. Şimdi muhtemelen 4 saatlikte çizdiğimiz o destek noktasını tekrar tekrar test edip üzerinde kalmaya çalışacaktır. Az önce destek olan fiyat şimdi direnç oldu. Bakalım dediğimiz gibi tekrar yukarıyı test edecek mi.
Saat 16:57. Gördüğünüz gibi tutunmaya çalışıyor ve 5 defadır deniyor ama olmuyor. Acaba zorlamaya devam edecek mi?
Saat 19:03. Halen ısrarla bir üste atmayı tekrar bir üstteki mutlu mesut yerine geçebilmeyi istiyor ama bakın bu kaçıncı deneyiş. Olmuyor da olmuyor. Artık bir alt banda inip orayı savunacak gibi. Altta yeni bir bant oluşturup onu korumaya çalışacağını düşünüyorum. Teknik de öyle diyor. Nasıl ama belgesel tadında gidiyoruz değil mi? Acaba sevgili fiyatımız vahşi ormanda yukarı tırmanabilecek mi? Resim pek öyle durmuyor. Bence bir alt bantta kendisine yeni bir yuva kuracak.
Saat 20:53. Yukarıdaki resimde göreceğiniz gibi fiyatımız artık o yeşil paralel direnç çizginin altında kalmayı kabul etmiş ve orada kendine yeni bir bant oluşturup tekrar tatlı tatlı yukarıya gitmeyi başarmış. Ta ki yine o paralel çizgiye kadar. Ah o çizgi yok mu o çizgi. Onu bir geçebilse tekrar üstteki daireye yerleşecekti ama olmadı. Hatta resimde gördüğünüz gibi yeni yaptığı bandın içinde kalmayı bile başaramadı. Bandı tekrar aşağı kırdı ve durumu fena. Şelale gibi bir düşüş gelmesi çok muhtemel. İşte short pozisyon açmanın yani Ayı olmanın zamanı. Maalesef piyasa böyle. Düşene vurulmaz denir ama bu meret öyle değil. Düştü mü geçirirler pençeyi. Dünkü yazımızda ne demiştik? Piyasa ile savaşmayın piyasa ile birlikte hareket edin. İstersen şimdi burada Long pozisyon aç da ne olacağını gör. Teknik sana burada Ayı olmanı söylüyor. O zaman Ayı olacaksın.
Saat bir sonraki gün 06:07. Yukarıdaki resimde ne olduğunu gördünüz mü? Şelale gibi aktı aşağıya. Ortalık boğa cesediyle doldu. Ayılar hücum etti. Ne demiştik? Hem kanal alt bandını hem pivot destek seviyesini aşağı kırarsa çok sert düşer. İşte bakın adım adım teknik öngörümüz nasıl gerçekleşti. O hani iki kere yükselen bantlara kanıp da yukarı yönlü pozisyon açanlar ve teknik analiz nedir bilmeyenler çöküş yaşadı. Bilenler ise tam zamanında Ayı olup para kazandı.
Şimdi bazıları yine duramayıp "yahu ne güzel düşmüş işte bu kadar düşmüşken buradan alalım hemen" diyecektir. Ama siz bu yazıyı okuduğunuza göre artık biliyorsunuz. Buradan yukarı yönlü alınır mı? Hayır. Ne zaman yukarı yönlü alınır. Bu anlattıklarımızın tersi olduğu zaman. Yani bu sefer bu düşüş biter. Tekrar yukarı yönlü bir trend kırılımı gerçekleşir. Bu sefer aşağıyı tekrar tekrar test eder ama düşemez işte ondan sonra artık yükseliş gelir.
Bakın tekrar 4 saatlik grafiğimizin son durumuna döndük. Lütfen resmi inceleyin. Bakın halen aşağı yönlü kırmızı kocaman mum devam ediyor. Fiyat düştü diye bunu tutmaya çalışmayın. Piyasada bir laf vardır. Düşen bıçak tutulmaz. Ne zaman bu düşüş biter, düşen bu kanaldan yukarı yönlü kırılım gelir, tekrar altları test eder ama düşemez, kalıcı olur ondan sonra tekrar yukarı trendden bahsedebiliriz ve işte o zaman yukarı gitme ihtimali çok yükselir. Bakın hiçbir zaman da %100 de demiyoruz. Çünkü sadece teknik analize de bağlı değildir. Örneğin 24 Şubatta Rusya Ukrayna savaşı başladı, işte bu durumda teknik falan hikaye olur. Bunun gibi şeyler ve olumlu olumsuz haber akışları ile yönü değişiverir.
Sevgili dostlar bu yazımda size teknik analizin nasıl çalıştığını basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu yazıyı okudum artık teknik analiz biliyorum diyemezsiniz. Bu sadece ve sadece konuya dikkatinizi çekmek içindir. Bu işlerin bir mantığının olduğunu anlamanız içindir. Bu işlerin yazı tura atmaya benzemediğini bildirmek ve ispatlamak içindir.
Teknik analizin içinde Bollinger bantları, hareketli göstergeler, Fibonacci kanalı, Elliott dalga prensibi, OBO, TOBO gibi onlarca konu, indikatör, formasyon var. Üstelik fiyat hareketleri sadece tekniğe de bağlı değil. Haber akışları, ekonomideki makro göstergeler gibi pek çok parametreye göre değişir. Bunlara hakim değilseniz, ki pek çoğunuzun işi gücü var ve bunlara hakim olmanız zaten mümkün değil, o zaman riskli piyasalardan uzak durun veya büyük resimlerdeki ana trendleri takip ederek işlem yapın.
Yukarıdaki 15 dakikalık grafiklerde doğru tahmin yapmış olmamız sadece kısa süre içinde alım satım içindir. 2 gün sonra her şey değişebilir. Siz teknik analiz bilseniz bile bütün gün ekran başında değilseniz bunu takip edemezsiniz. İşiniz bu değilse, yani profesyonel trader değilseniz bu tip alım satımlar yapmanızı hiç önermem. Bunun yerine ya bu işi sizin yerinize yönetecek profesyonel fon yöneticilerine bırakın veya ille de kendiniz yapacaksanız daha büyük zaman dilimlerine ait grafiklerle ana trendleri takip ederek pozisyon alın.
DİKKAT: Sonradan Eklediğim Çok Önemli Bir Örnek Daha
Bu yazıyı 26 Temmuz 2022´de yayınladım. 27´sinde ise bu sefer yukarı kırılım geldi ve onu da görün istedim ve sonra yukarıdaki resmi ekledim. Gördüğünüz gibi grafiğe önceden çizmiş olduğum pivot noktaları gösteren yatay çizgiler ve yukarı yönlü iki paralel pembe çizgi ile belirttiğim kanal halen aynı. Lütfen resme dikkatlice bakınız. O pembe paralel kanal üst bandını yukarı doğru kırınca ne olmuş? Bir öncekinde alta kırarsa ne olacağını göstermiştim ve şelale gibi akmıştı. Şimdi yukarı kırdı ve ne olduğunu gördünüz mü? Füze gibi yukarı çıktı. Yukarıdaki yazıda ne demiştik Teknik der ki aşağı kırarsa aşağı, yukarı kırarsa yukarı. Baktık ki yukarı kırdı o zaman da Boğa oluyoruz.
Şimdi gördünüz mü? Trade yaparken fiyatın kaç lira olduğunun hiçbir önemi yok. Bu örneğimizdeki Bitcoin yüz bin dolar mı olmuş on bin dolar mı olmuş hiç önemli değil. Trade açısından önemli olan fiyatın yönünü doğru tespit edip doğru pozisyon açabilmekte. Tabi ki doğru noktadan da çıkış yapabilmekte. Dünkü resimlerde Ayı´lar kazanmıştı. Ama bir Ayı eğer o pozisyonunu doğru bir noktadan çıkış yapıp kapatmadıysa bugün o kazançların hepsi çöp oldu ve hatta çok büyük zararda. Bugün de Boğa´lar kazandı. İşte bu nedenle tekrar söylüyorum ki eğer teknik ve temel analiz bilmiyorsanız ve bilseniz de bütün gün ekran başında olamayacaksanız böyle kısa vadeli al-sat yapmayın. Genel trendleri takip edin. Büyük resimdeki kırılımlarda giriş çıkış yapın. Bunun için günlük veya haftalık grafikleri kullanabilirsiniz. Orta veya uzun vadeli yatırımcı olun. Ancak onda da her zaman trendin bir gün döneceğini hesaba katıp ara ara Kar Cebe Yakışır deyip kazancınızı alın.
Hepinize bol kazançlı ve sağlıklı günler dilerim.
Konu Resmi İçin Teşekkür: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/adam-kisi-el-tukenmez-kalem-7876383/
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Bilgilendirme amaçlıdır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
İş Dünyası 19.04.2012 4791
Küçük ve orta boy işletmelerin bilgi - informasyon ihtiyacını gideren çok güzel bir site. Ben, yeni Türk Ticaret Kanunu´nun getirdiklerini araştırırken özellikle videolu anlatımlarını çok beğendim. Siteyi mutlaka sık kullanılanlarınıza eklemenizi ve vakit buldukça izlemenizi öneririm.
Her Telden 24:02:2023 1128
Bu röportajım bir insanla değil bir yapay zeka ile oldu. Ben sordum o cevapladı. Daha çok ona kendisini sordum. Bu bir anlamda kendisiyle de ilk tanışmam oldu. Yapay zeka dost mu düşman mı? Bugünün dostu geleceğin ölümcül düşmanına dönüşebilir mi? Yapay Zeka insanlığın sonunu getirebilecek bir tehdite dönüşebilir mi? İşte bunları kendisine sordum.
Seyahat 16.11.2021 2116
Antalya Köprülü Kanyon, doğanın muhteşem güzelliklerini bizlere cömertçe sunduğu, kilometrelerce uzanan kanyon boyunca nerede durursanız durun tablo görünümünde manzaralar izleyebileceğiniz ve fotoğraflarını çekebileceğiniz şahane bir yer.